7 tabu na pracovišti

Každý občas zažije trapnou situaci, ať už ve společnosti nebo na pracovišti. Několik tipů, jak se vyhnout některým z nich:  

- Líbání kolegy či kolegyně. 35 % pracovníků v průzkumu CareerBuilder z roku 2007 přiznalo, že se líbalo s kolegou. Pokud nedokážete zkrotit svou touhu, přinejmenším si ohlídejte, aby to bylo vždy za zavřenými dveřmi.  

- Lhaní ohledně kariéry. 38 % pracovníků uvádí, že si přikrášlili své pracovní povinnosti, 18 % lhalo o svých dovednostech a 10 % o svém vzdělání. Ať už se jedná o vzdělání, zkušenosti nebo o předchozí zaměstnání, přikrášlení čehokoliv ve vašem CV není nikdy dobrý nápad.  

- Nevhodné oblečení. Oblékejte se pro pozici, kterou chcete, nikoliv pro tu, co máte. Nejen, že nevhodný oděv vysílá signál, že vám nezáleží na vašem profesním imagi, také vám značně snižuje šance pohnout se na kariérním žebříčku. 41 % oslovených v nedávném průzkumu přiznalo, že lidé, kteří se oblékají profesionálně, bývají více povyšováni.  

- Pomluvy. 19 % pracovníků šíří pomluvy o kolezích a velmi negativně ovlivňují pracovní prostředí. Udělejte maximum proto, abyste se těmto lidem vyhnuli. Pokud to není možné, nezapojujte se do těchto hovorů.  

- Příliš pití v kanceláři. 31 % oslovených přiznalo, že měli v práci lahvičku. Pokud ale není na pracovišti událost (kterou by management schválil), kde by něco takového bylo akceptovatelné, schovejte si své úlitby na jindy. I v případech, kdy je to povoleno, pijte s rozumem.  

- Zapomněli jste něčí jméno. Měli jste někdy jednání s důležitým klientem a k vaší hrůze jste si při jeho představování svému nadřízenému nemohli vzpomenout na jeho jméno? Nejsnazší způsob, jak z takové louže ven, je zeptat se vašeho „bezejmenného“ klienta, zda se již seznámil s vaším nadřízeným. Je možné, že klient bude reagovat tak, že se sám představí. Pokud tato taktika nevyjde, nejlépe je se omluvit a přiznat chybu.  

- E-mailové chybky. Příklady prohřešků v e-mailech jsou četné. Buďte proto při používání e-mailu opatrní. Je to – v případě, že se proviníte - velmi snadný způsob, jak ukončit vaši kariéru. Nikdy do e-mailu nesdělujte nic, co nechcete vykřičet do světa. 

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder