5 vychytávek pro sepsání manažerského životopisu

Ilustrační snímek

Jste právě ve fázi hledání nového zaměstnání nebo uvažujete o změně kariéry? Chcete-li se uplatnit ve středním nebo vyšším managementu, máme pro vás praktické tipy, jak vylepšit životopis. Server Careerealism.com nedávno zveřejnil článek, v němž podrobně popisuje, jak upravit životopis na míru vysněné manažerské roli. My přinášíme stručné shrnutí.

1. Zapojte klíčová slova

Jistě jste slyšeli o tom, že personalisté třídí životopisy v databázích či tzv. ATS systémech, kde vyhledávají podle klíčových slov. Každé odvětví a každá pracovní role má svá klíčová slova. Ve vašem životopise by proto neměla chybět závěrečná sekce „klíčová slova“, do níž napíšete 12-15 slov, která se týkají nabízené práce. Zároveň by však klíčová slova měla být obsažena i ve vlastním textu vašeho CV, kde budou popisovat vaše zkušenosti.

2. Pojmenujte svůj životopis podle názvu poptávané pozice

Jednak tím získáte klíčová slova a jednak vyvoláte v čtenáři svého životopisu pocit, že jste pro danou pozici ten správný uchazeč. Až si personalista vezme do ruky vaše CV, neuvidí jako první neznáme jméno, ale manažera, kterého hledá.

3. Pokračujte shrnutím upraveným na míru

Úvodní shrnutí, v němž v samém úvodu životopisu stručně popíšete, kdo jste a jaká byla vaše dosavadní kariéra, je třeba vždy upravit na míru konkrétní pracovní nabídce. Zapojte správná klíčová slova a zdůrazněte správné dovednosti. Shrňte, v jakých odvětvích jste působili, pro jak velké firmy jste pracovali, jak velké týmy jste vedli či jak velké rozpočty měli k dispozici. Popište svůj styl vedení a komunikace. Zmiňte strategie, které jste vytvářeli a realizovali. Jmenujte největší kariérní úspěchy. Můžete například napsat: Dosáhl jsem zvýšení zisku čtyř středně velkých firem z nuly na … během šesti měsíců.

4. Vysvětlete souvislosti vývoje své kariéry

Vyprávějte, jakým největším výzvám jste čelili v jednotlivých rolích. U každé pozice, kterou jste zastávali, jasně vysvětlete, zda šlo o povýšení či například zvláštní projekt. Připište, jaké vaše dovednosti k tomu vedly, s jakým cílem jste do nových rolí vstupovali a čeho jste dosáhli. Buďte co nejspecifičtější, uvádějte čísla, soustřeďte se na strategické souvislosti svých úspěchů. Zároveň však zachovejte maximální stručnost, aby životopis nebyl příliš dlouhý.

5. Spojte své vzdělání a rozvoj s leadershipem

Neuvádějte pouze vysokou či střední školu, kterou jste absolvovali, ale i odborné kurzy, certifikace, stáže apod. Může se vám hodit jakákoli zkušenost s leadershipem. Proto se neobávejte zmínit i dobrovolnické projekty, případné členství v neziskových či profesních organizacích nebo ocenění, která jste získali v souvislosti se svými manažerskými úspěchy.

-kk-

Zdroj: Careerealism.com - blog věnovaný rozvoji kariéry
Zobrazit přehled článků ze zdroje Careerealism.com