5 tipů, kde hledat zdroje inovací

Ilustrační snímek

Stále je co inovovat a v novém roce se pro mnoho z vás jistě nabízí velká řada nových možností a příležitostí také co se týče převratných podnikatelských nápadů. Kde ale hledat zdroje k diskuzi nad těmito zlomovými změnami? Server Open Forum nastínil pár tipů, které z vás mohou učinit průraznější inovátory.

1. Změňte zaběhlé rutiny, které mohou brzdit tok kreativních myšlenek a rychlost změn uvnitř vaší firmy. Michael F. O’Keefe ze serveru Expert Business Advice tvrdí: „Když jsem v kanceláři, dělám stejné věci, pracuji na stejných projektech a hovořím se stejnými lidmi, stane se to monotónním a mám tendenci nastavit si svůj tempomat.“ Na své nejlepší nápady přichází doma anebo na cestě mezi prací a domovem, každopádně daleko od zaběhlého rutinního života.

Hledáte-li nové nápady, neseďte v kanceláři, zkuste dělat věci jinak a klidně vyrazte ven do ulic načerpat novou inspiraci.

2. Naslouchejte svým zákazníkům. I stížnosti vašich klientů mohou být zdrojem pro inkrementální, ale i radikální inovace. Spokojený zákazník vám nedá tolik inspirace jako ten, který je s něčím nespokojen.

Zajišťujte průběžnou zpětnou vazbu a nenechte se vykolejit prvotní nespokojeností. Chybováním se člověk učí nebo ne?

3. Prozkoumejte trh. Nejen zákazník, ale i náhled na vývoj situace na trhu vám může přinést značnou inspiraci. Nehleďte ale jen do minulosti, zkuste předvídat na základě předchozích zkušeností.

Dave Sentenn, zakladatel společnosti Local Monster radící malým podnikům, jak přilákat pozornost ke svému podnikání, říká: „Snažím se inovovat nebo jednoduše vylepšit to, co už funguje a pak implementovat tyto trendy a potřeby do vlastních produktů. Mnoho z mých nápadů není původních, ale vždy mám rozdílný pohled na to, co již funguje.“

4. Sdílejte nápady. Pravděpodobně se nepodělíte o své myšlenky se svým konkurentem. Každopádně ale můžete sdílet tipy a nápady s podnikateli v jiných oborech. Rozšiřte si své povědomí o tom, co funguje jinde a mohlo by fungovat u vás klidně i lépe.

5. Neuspěchejte to. V dnešním dynamickém světě, kdy světu vládne internet a rychlost je zásadním faktorem, se očekávají okamžité výsledky. Kreativita ale nelze uspěchat. Nejlepší strategií, jak generovat nové nápady je nemít strategii pro generování nových nápadů.

Snažte se brainstormovat, ale netlačte na sebe termíny. Pokud inspirace nepřichází, odhoďte tužku, běžte se projít, zasportovat, relaxujte. Později se k myšlenkám vraťte s čistou hlavou.

Vaše nápady jsou vaším pokladem. Střežte jej. I přes to, máte nějaký osvědčený tip, jak podnítit inovativní myšlenky?

-bn-

Zdroj: OPEN Forum - americký server sdružující komunitu malých a středních podnikatelů
Zobrazit přehled článků ze zdroje OPEN Forum