5 rad pro muže, jak pomoci ženám v kariéře

Ilustrační snímek

Co mohou muži udělat pro to, aby pomohli ženám v kariéře. Tak zní název článku, který na blogu americké Harvard Business School nedávno zveřejnila Debora Sparová. I když se jedná o americkou autorku, její doporučení lze stejně dobře aplikovat i na českých pracovištích. A nejde přitom o žádný radikální feminismus.

Debora Sparová je prezidentkou Barnard College, historické vysoké školy svobodných umění pro ženy při Columbia University v New Yorku. Před příchodem do Barnard College působila 17 let na Harvard Business School. Věnuje se výzkumu mezinárodní politické ekonomie, pravidel na nových a rozvíjejících se trzích či způsobům, jimiž firmy a vlády společně utvářejí globální ekonomiku. Je vdaná a má tři děti. Vydala také několik knih, z nichž poslední se jmenuje Wonder Women: Sex, Power, and the Quest for Perfection. Jak již název napovídá, kniha se zabývá tím, zda ženy mohou být matkami a zároveň být úspěšné v kariéře.

Dnešní muži podle Sparové mají upřímný zájem na tom, aby jejich ženy, dcery a přítelkyně uspěly ve své kariéře. Rádi by jim pomohli, ale přesně nevědí, jak. Doporučuje proto následujících pět kroků.

Podělte se o domácí práce

Zajděte na nákup, vyperte, naplánujte aktivity dětem... Prostě se více zapojte. Prospěje to oběma stranám.

Pozvěte kolegyni na oběd

V práci se často stává, že muži mají strach z mladých kolegyň. Ženy tak doslova zůstávají mimo hlavní dění. Zkuste se nebát a více ženy zapojit do vaší pracovní skupiny. Nevylučujte je ze společenského života.

Nebojte se kritizovat ženy

Když nebudete se ženami mluvit na rovinu, nebudou vědět, jak se mohou zlepšit, aby byly úspěšnější. Tím, že k nim budete falešně milí, uděláte více škody než užitku. Předávejte jim zpětnou vazbu stejně jako komukoli jinému.

Oceňujte přínosy žen

Sledujte, kdo přichází s dobrými myšlenkami a chvalte za to stejně muže i ženy. Nemělo by se stávat, že žena na poradě představí zajímavou věc, za kterou bude následně pochválen nějaký muž, který to po ní pouze zopakuje.

Zapojte se ve firmě do „ženské“ debaty

Organizace, které to myslí opravdu vážně s diverzitou své pracovní síly, se poznají podle toho, že se muži zapojují i do tradičně ženských otázek. Patří se například work-life balance nebo možnosti pružné práce. Pokud o těchto věcech budou mluvit pouze ženy, nikam se nepohneme.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review