5 kroků proti nefungujícímu partnerství

Pokud jste v obchodním partnerství nebo dlouhodobém pracovním vztahu, který nefunguje, začněte tím, že se zeptáte sami sebe, proč jste do tohoto vztahu vstupovali. Řada lidí se jednoduše necítí připravena přijmout plnou odpovědnost za podnikání, a tak hledá kohokoli, kdo by chtěl spolupracovat. Špatný partner je pak příčinou mnoha problémů.

Jak poznáte, že vaše partnerství není dobré? Odpovězte si na následující otázky:

- Cítíte, že děláte více než svůj podíl práce?

- Zdá se, že váš partner ztratil zájem o vaše podnikání?

- Nacházíte stále více věcí, s nimiž nesouhlasíte?

- Staly se v životě vašeho partnera určité změny, které jsou v rozporu s jeho schopností fungovat ve společném podnikání?

- Máte rozdílné zájmy z hlediska směřování vašeho podnikání?

Pokud jste si odpověděli kladně alespoň na jednu tuto otázku, zvažte následující kroky:

- Projděte svou partnerskou smlouvu. Poraďte se s právníkem, v jaké situaci se nacházíte. Pokud role a odpovědnosti sepsané ve smlouvě již neodpovídají, zvažte aktualizaci.

- Rozhodněte se a zdokumentujte, co od svého podnikání chcete. Nepouštějte se do žádných akcí, dokud si neujasníte, čeho chcete dosáhnout.

- Vytvořte a sepište plán pro dosažení svých cílů. Nejpozitivnější věc, kterou můžete udělat, je sestavení plánu podle vlastních představ, s nímž seznámíte svého partnera.

- Naplánujte si čas na jednání s partnerem. Začít můžete u kávy nebo oběda. Připravte se však na všechny varianty odpovědi, které mohou nastat. Může to být cokoli od poděkování po otevřené nepřátelství. Kompromisy dělejte jen v případě, že vám opravdu vyhovují.

- Buďte ochotní odejít. Jestliže se nemůžete dohodnout, buďte připraveni na změnu, která vám umožní realizaci vašeho plánu. Nebude jednoduché vzdát něco, na čem jste dlouho a tvrdě pracovali. V určité chvíli se však budete muset rozhodnout tak, abyste již nebyli obětí okolností a udělali krok směrem k lepší budoucnosti.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How