4 rady pro nesnesitelné šéfy

Ztratila práce ve vaší firmě šťávu? Vyhýbají se zaměstnanci kanceláři svého šéfa, komunikují stroze a sarkasticky? Začínají mít i ti nejvýkonnější tendenci odcházet brzy, přicházet pozdě nebo zůstávat doma? Pokud je na vašich zaměstnancích patrné, že je firemní život takto vyčerpává, je dost možné, že pracují pro nesnesitelného šéfa. Možná jste to právě vy.

To, že zaměstnancům nevyhovuje styl vedení příslušného šéfa však ještě neznamená, že by měl být okamžitě odvolán. Problém totiž není v tom, že šéf dělá chyby, ale v tom, že se o tom nemluví. Výzkumy ukazují, že i zaměstnanci s výhradami ke svým šéfům mohou být spokojení a produktivní, dokud mají možnost efektivně se šéfy diskutovat o svých názorech a hledat společná řešení.

Problém je nejčastěji v tom, že řada lidí se obává kritických konfrontací, zejména s nadřízenými. Manažeři vybavení správnými dovednostmi však mohou podpořit své zaměstnance v komunikaci. Jakmile začnou zaměstnanci vykazovat známky „kariérní sebevraždy“, otevřete jim své dveře a umožněte jim konfrontaci s vámi. Dejte najevo svou přístupnost a zájem o dobré vztahy na pracovišti.
-Vytvořte bezpečné prostředí. Uvědomte si, že pro zaměstnance může být konfrontace velmi obtížná. Budou se cítit bezpečně, když budou vědět, že vás zajímají a respektujete je.

- Hledejte pravdu. Každý má tendenci se chovat defenzivně, jakmile slyší negativní zpětnou vazbu. Vyhněte se této reakci a usilujte o odhalení skutečnosti. Požádejte například zaměstnance o konkrétní příklady vašeho špatného jednání.

- Poslouchejte emoce. Pozorujte, co zaměstnanec říká a zda náhodou nechce říci ještě něco, co neřekl. Napoví vám malé pauzy v jeho řeči. Věnujte pozornost tónu jeho hlasu a objemu slov.

- Kousejte se do jazyka. Můžete samozřejmě vyjádřit své stanovisko, vždy však až poté, co domluví zaměstnanec. Nezkracujte jeho řeč jen proto, abyste se bránili.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com