4 manažerské tipy pro vaši velkou podnikatelskou vizi

Ilustrační snímek

V prvopočátcích podnikání má právě vlastník privilegium načrtnout linie své podnikatelské vizi a vytvořit z ní životaschopný projekt. Vedení lidí a utváření firemní kultury ale vyžaduje nemalé úsilí, neboť právě na tom a nejen na tom stojí úspěšný business. Server Business 2 Community připravil pár drobných rad, které mohou mít velký dopad na vaše podnikání:

Nesnažte se o management, veďte

Možná se domníváte, že je to zcela jasné a zbytečné sdělovat. Kolik z vás anebo zodpovědných osob pod vaším vedením má přirozenou autoritu svého týmu? Manažer je titul přisouzený úrovní vaší pozice, zatímco lídr je přisouzený titul značící oddanost a důvěru vašich lidí. Navíc, od této vnímané hodnoty se mnohdy pak odvíjí také vztah a loajalita vašich lidí ve chvíli, kdy ostatní hodnoty selhávají. Jste lídr nebo „jen“ manažer?

Budujte důvěru už od počátku

Začínající podnikatelé vnímají svůj rodící se projekt jako své dítě a kvůli tomu mají bohužel mnohdy tendenci k mikromanagementu. Je však správné dívat se vaším zaměstnancům přes záda a hlídat každou část procesu? Co takhle trochu důvěry namísto tlaku a nesoustředěnosti? Pokud chcete být lídrem (nejen manažerem) a přejete si, aby vám vaši lidé důvěřovali, důvěřujte jim také. Věříte přeci své vlastní volbě, že jste najali dobré lidi, ne?

Akce vyžaduje reakci

Vždy se snažíte vašemu týmu sdělit srozumitelně vaši představu. Jste schopni také naslouchat jejich názorům? Pokud je váš business v rozkvětu, je pochopitelné, že máte plno zajímavých nápadů, ze kterých jste nadšeni, ale případná kritika, připomínky nebo náměty vašich zaměstnanců jsou také důležité. Oni mají k podnikovým procesům nejblíže. Pokud jsou sdílní směrem k vám, buďte sdílní také směrem k nim a vždy poskytujte konkrétní zpětnou vazbu. Bez ní budou mít vaši lidé pocit, že jejich energie přišla vniveč.

Pamatujte na rovnováhu

Rovnováha mezi prací a volnočasovými aktivitami je často omílaný avšak důležitý prvek při budování firemní kultury a udržování zdraví vašich zaměstnanců. V začátcích podnikání je jasné, že vy i vaši lidé budete muset obětovat mnoho energie i času, abyste vizi úspěšně převedli do praxe. Pravděpodobně však nejste schopni svým zaměstnancům poskytnout zdarma bazén, posilovnu nebo kadeřníka přímo ve firmě jako například Google. Můžete vyzkoušet jiné benefity. Začněte přestávkami, neformálním obědem s kolegy nebo zařiďte slevy na sportovní aktivity poblíž. Znáte MultiSportCard?

Firemní kultura společnosti často v nějakém aspektu nefunguje, protože ji podniky často mísí s pracovním prostředím. Kultura by měla být o sdílení zájmů a zkušeností. Nejlepší způsob, jak motivovat lidi a vybudovat zdravou kulturu, je nalezení motivátorů už na začátku. Zjistěte, co vaše zaměstnance baví také za dveřmi vaší firmy. Poskytněte jim prostor, kde se budou moci mentálně dobít a na chvíli relaxovat během náročného pracovního dne.

-bn-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com