2 zásadní problémy dneška, které může vyřešit blockchain

Autoři knihy Competing Against Luck zdůrazňují, že pokud chcete přijít s inovací, musíte nejdříve odhalit, co je vlastně hlavní problém. Pokusy o inovaci často začínají s myšlenkou na produkt. Vhodnější však je udělat krok zpět a soustředit se na problém, který zákazníci budou chtít pomocí daného produktu vyřešit. A právě proto je dobré podívat se na 2 klíčové globální problémy, které dnes existují. S jejich řešením by mohla pomoci technologie blockchain.

Ilustrační snímek

Pro navržení dobrého řešení je zásadní důkladné porozumění aktuálním problémům. Základem technologie blockchain je neustále narůstající řetězec záznamů, které jsou vzájemně provázané a zabezpečené pomocí šifrování. S čím nám tedy blockchain může pomoci?

1) Ochrana dat

Prvním velkým problémem bude přechod všech IT systémů na novou platformu. Nedávno jsme mohli vidět několik masivních bezpečnostních incidentů, které postihly desítky milionů lidí. Data jsou zranitelná a hackeři je mohou zneužít formou ransomwaru nebo podvodů s identitou. Obojí je stále častější.

Hlavní příčinou je to, že současné IT systémy využívají hierarchické kontrolní mechanismy. Když se pak hacker dostane dovnitř systému a získá přístup například k heslům, má najednou skoro všechno. Jedinečné klíče, které  umožňují jednotlivcům přístup k datům, nejsou v hyperpropojeném světě nic dobrého.

Systémy založené na jednorázovém zabezpečení přístupu jsou velmi náchylné k narušení bezpečnosti. Co bychom potřebovali, je kolektivní inteligence, bezpečnostní architektura založená na propojené síti. Každá akce, která by měla být autorizována, by pak vyžadovala shodu mezi mnoha aktéry. Právě to je blockchain.

2) Ekonomická hodnota v digitalizovaném světě

Hodnota dnes není vytvářena výrobou a tradiční prací, ale spíše interakcemi, daty a informacemi. Problém je, jak takto vytvářenou hodnotu rozdělit. Zavedení základního univerzálního příjmu pravděpodobně není tím nejlepším řešením.

Primární mechanismus pro odměňování lidí za hodnotu, kterou tvoří, na který jsme byli zvyklí celá staletí, nám dnes mizí před očima. Tradiční pojetí ekonomické hodnoty bude brzy zastaralé. Musíme proto přijít s novým a praktickým paradigmatem pro ekonomickou hodnotu obecně.

A také musíme vymyslet, jak spravedlivě kompenzovat všechny jednotlivce účastnící se na sítích, kde dnes vzniká tolik hodnoty. Technologie blockchainu může být odpovědí na oba tyto problémy.

Kniha: Christensen, Clayton a další: Competing Against Luck (HarperBusiness, 2016, 288 stran)

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues