12 vánočních tipů pro malé firmy

Vánoce mohou být pro malé firmy nejziskovějším obdobím roku, zároveň však také nejvíce stresujícím. Článek proto přináší několik rad, jak co nejlépe přežít závěr roku.

- Vánoční dárky bez daně. Některé dárky zaměstnancům, jako například víno nebo bonbóny, můžete odepsat z daní.

- Nechte Vánoce přijít brzy. Pokud již vaši zaměstnanci musejí pracovat na Štědrý den, umožněte jim jít domů co nejdříve. Budou-li muset zůstat až do večera, pošlete je domů na oběd nebo jim dovolte zábavně se obléci, zahrát si nějakou hru a podobně.

- Vánoční bonus. Malé zvýšení platu na konci roku silně podpoří motivaci zaměstnanců v předvánočním shonu.

- Pozor na občerstvení. Dobrým jídlem a pitím můžete zaměstnancům efektivně poděkovat za celoroční práci. Vyvarujte se ale přílišného množství alkoholu, aby nedošlo k nepříjemnostem. Ujistěte se, že zaměstnanci znají pravidla, jak se chovat.

- Kolik? Sledujte výdaje zaměstnanců v závěru roku. Raději stanovte, kolik peněz mohou utratit za vánoční setkání s klienty a zákazníky. Pokud chtějí zaměstnanci poslat dárky jednotlivým zákazníkům, zvažte, zda nenakoupit něco ve velkém.

- Přispějte na charitu. Vyzvěte zaměstnance, aby se zúčastnili sbírky na místní charitu, připravili dárky pro místí dětskou nemocnici apod.

- Nezapomeňte na poděkování. Pošlete vánoční přání svým zákazníkům i zaměstnancům. Zvažte také malý dárek.

- Vánoční propagace. Ozdobte své webové stránky vánoční grafikou a nabídněte vánoční akce a slevy.

- Bezpečnost. Vánoce nejsou jen obdobím se zvýšeným počtem zákazníků, ale také zlodějů ve vašich obchodech. Zvažte proto posílení ochranky a pečlivější kontrolu. Zabezpečte okna a dveře u skladů.

- Oslavte zelené Vánoce. Zkuste se chovat ekologicky. Můžete například poslat elektronická přání namísto papírových. Zajímejte se také, odkud je váš firemní stromeček a po Vánocích jej recyklujte. Pokud máte ještě loňské dekorace, nemusíte nakupovat spousty nových.

- Návrat do práce. První pracovní den po Vánocích popřejte zaměstnancům vše nejlepší do nového roku a pohovořte o cílech, které jsou před vámi. Můžete například rozeslat uvítací newsletter nebo e-mail. Zaměstnancům, kteří pracovali o Vánocích přesčas, nabídněte volno. Zajděte na společný oběd a proberte chystané cíle. Naslouchejte, jak si zaměstnanci představují spokojený následující rok.

- Dejte si předsevzetí být lepší. Napadlo vás o Vánocích něco, co je třeba zlepšit nebo se vyskytlo něco, co se dobře osvědčilo? Zapamatujte si to a využijte opět při příštích Vánocích.

-kk-
Zdroj: Accounting Web - Britský portál věnovaný účetnictví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Accounting Web