10 otázek než koupíte nejnovější technologii

Investice do nových technologií znamenají pro řadu firem potíže s tím, že ne všechno nové funguje tak, jak má. V dnešní době jsou však nové technologie nutností, takže je třeba do nich investovat. Neznamená to ale, že byste měli kupovat něco jen proto, že je to nejmodernější hit. Při nákupu nových technologií se držte následujících doporučení:

- Kdo to vyrábí? Nejprve si zjistěte, kdo systém, na němž budete dále záviset, vymyslel. Zajímejte se, kde se tvůrce nachází, jak dlouho působí na trhu, jak je finančně silný a položte si také otázku, zda bude existovat ještě za rok. Zjistěte vše, co se zjistit dá.

- Kdo zajišťuje podporu? Každá technologie zaznamená někdy chybu. Ujistěte se, že víte, na koho se v takové situaci obrátit a že vám bude k dispozici, když zavoláte.

- Co zahrnují celkové náklady? Nová počítačová aplikace bude například stát určitou jednorázovou sumu. Nezapomínejte však na poplatky za údržbu a technickou podporu, školení, uživatelskou úpravu, instalaci apod.

- Jaké další technologie budou potřeba? Když kupujete software, jaký hardware k tomu budete potřebovat? Stejná otázka platí i naopak. Samotný software navíc často potřebuje další podpůrné softwarové nástroje.

- Jaké služby jsou potřeba? Zavádění nových technologií dnes téměř vždy vyžaduje účast odborných konzultantů, kteří zajistí zavedení. Předem se zajímejte, jaký čas bude k zavedení potřeba a jak to bude nákladné.

- Jak dlouho daná technologie existuje? Jistější je zavádět již prověřené technologie. Neměli byste kupovat první verzi čehokoliv.

- Kdo jiný to používá? Nekupujte nové technologie, aniž byste si o nich získali reference. Spojte se s jinými uživateli, zjistěte si informace z médií i přímo od prodejců.

- Jak nová technologie přispěje k zisku? Pokud nová technologie nepomůže k vyšším ziskům nebo snížení nákladů, neměli byste se jí vůbec zabývat. Měli byste být schopní to matematicky vyčíslit.

- Můžete si to vyzkoušet? Vyžádejte si nejprve novou technologii k vyzkoušení. Pokud vám ji nebudou chtít ukázat, nekupujte ji.

- Bude to kompatibilní s ostatními systémy? Při koupi nové technologie vybírejte takovou, která bude otevřená ostatním.

-kk-

Zdroj: Business Know-How - americký server věnovaný různým aspektům řízení malých podniků
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Know-How