10 kroků k úspěšnému krizovému plánu

Úspěšný plán řízení krize dokáže dostat váš byznys zpět nahoru co nejdříve po propuknutí krize. Článek shrnuje 10 kroků, jak přežít jakoukoli krizi a vrátit se k ziskovosti.

1. Připravte plán pro nejlepší a nejhorší možný scénář. Představte si tu nejlepší a nejhorší situaci, která může nastat. Nespouštějte žádný byznys bez praktických řešení pro tyto situace.

2. Identifikujte krizi. Zaznamenáte-li obchodní krizi, identifikujte ji a okamžitě podnikněte nápravné kroky. I když v takové situaci nebudete vždy ziskoví, důležité je udržet si zakázku a dobrou pověst.

3. Zorganizujte se. Zorganizujte svůj nejlepší tým tak, abyste mohli krizi překonat. Ukážete tak zaměstnancům, že si vážíte jejich tvrdé práce a obětavosti.

4. Zaútočte zepředu. V krizovém managementu platí, že čím větší problém vyvstane, tím usilovnější musíte být. Složité problémy se lépe vyřeší, zachytíte-li je v počátečních fázích.

5. Učet se z chyb. Po překonání krize se poučte ze svých zkušeností. Je to nejlepší způsob, jak zajistit, že se historie nebude opakovat. Pomůže vám to také revidovat váš plán a lépe jej připravit na budoucnost.

6. Neobviňujte. Pokud některý ze zaměstnanců udělá chybu, neobviňujte jej – alespoň do konce krize. Buďte jednotní. Po návratu do normálu můžete podniknout potřebné kroky k zajištění nápravy nebo dodatečného školení.

7. Vyřešte krizi co nejdříve. Čím déle necháte krizi bez řešení, tím více poškodí váš denní provoz.

8. Rozdělte a panujte. V případě velké krize může nastat potřeba delegovat různé úkoly více týmům. Zajistěte proto spolupráci mezi týmy.

9. Prozkoumejte možnosti. Neexistuje-li žádné standardní řešení, přijměte širší pohled. Prověřte nové nápady. Může vám pomoci ambiciózní myšlenka.

10. Zůstaňte v klidu. Nepropadejte panice. Pokud se připravíte na neočekávané, situaci zvládnete. Zachovejte klidnou hlavu a soustřeďte se na konkrétní úkoly. Pomůže vám to soustředit se a správně směrovat tým.

-kk-

Zdroj: Morebusiness.com - americký web pro malé podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Morebusiness.com