10 chyb při prodeji firmy

Většina podnikatelů, kteří se chystají prodat svou firmu, neočekává, že to bude snadná záležitost. Zejména v dnešním náročném ekonomickém prostředí jsou však často překvapeni, jak velice obtížný může být prodej za dobrou cenu a v rozumném časovém horizontu. Řadě frustrací a problémů se mohou vyhnout, když si dají pozor na deset největších úskalí úspěšného prodeje firmy.

1. Nedostatečná příprava. Než půjdete na trh s nabídkou prodeje firmy, je třeba důkladně připravit finanční dokumentaci, udržitelnou ziskovost, související pronájmy, řešení problémů se zaměstnanci další záležitosti, které by mohly ohrozit stabilitu firmy. 

2. Přílišná důvěra. Není nic špatného na tom, když podnikatel věří své firmě. Hodnocení firmy před prodejem však musí stát na kvantifikovaných měřítkách, nikoli osobním pocitu majitele.

3. Neochota spolupracovat s profesionály. Jste odborníci na řízení firmy, nikoli její prodej. Zvažte spolupráci s obchodním makléřem.

4. Dávání „rukou pryč“. Najmutím makléře vaše práce nekončí. Je třeba, abyste byli do procesu prodeje osobně zapojeni.

5. Neschopnost předem prověřit kupce. Zajistěte, aby důvěrné informace o vaší firmě nekončily ve špatných rukou a ke klíčovým detailům prodeje měli přístup pouze seriózní kupci.

6. Dezinterpretace. Je velký rozdíl mezi prezentování firmy v nejlepším světle a dezinterpretací vůči kupcům. Nezveličujte čísla, nezkreslujte odhady ani nezakrývejte problémy.

7. Cenové problémy. Nezkušené prodejci mají tendenci stanovovat cenu firmy před tím, než definují její hodnotu.

8. Zvažování pouze nabídek v hotovosti. V dnešní době není příliš reálné očekávat od kupce nabídku vyjádřenou čistě v hotových penězích. Firmu to navíc může poškodit z daňového hlediska.

9. Porušování důvěry. Dobrý prodejce či makléř ví, jak nabízet firmu k prodeji a zachovat při tom striktní diskrétnost.

10. Neschopnost řešit proces přechodu. Prodávající se často tak soustředí na prodej, že zcela zapomínají na proces přechodu, který nastane po prodeji.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com