Opravdu víte, kdo je introvert a extrovert?

Ilustrační snímek

Introverti nemají rádi lidi a extroverti neumějí poslouchat. Pokud i vy věříte těmto mýtům, je následující článek určen právě pro vás. Rozdíl mezi těmito dvěma typy osobností spočívá v tom, že introverti získávají svou energii zevnitř, zatímco extroverti zvenku. Extroverty tudíž stimulují především druzí lidé a okolní prostředí, zatímco introverty jejich vlastní vnitřní reflexe. Na následující nejčastější mýty o introvertech a extrovertech upozornil server Psych Central.

Introverti se stydí

Někteří ano, ale stydlivost a intorverze není totéž. Introverti působí stydlivě proto, že nejprve přemýšlejí a teprve potom mluví.

Introverti neumějí mluvit na veřejnosti

Zkuste se nad tím zamyslet blíže a zjistíte, že řada známých spíkrů nebo dokonce herců jsou introverti. Jejich úspěch tkví v důkladné přípravě.

Introverti jsou nešťastní

Že by extroverti byli šťastnější? Introverti pouze svou vnitřní spokojenost dávají méně viditelně najevo.

Člověk je buď introvert, nebo extrovert

Ve skutečnosti je většina lidí někde uprostřed. Nikdo se nedokáže chovat stoprocentně stejně ve všech situacích. Jsou různí introverti a různí extroverti.

Extroverti neposlouchají

Jak by jinak dokázali konverzovat a být oblíbenými společníky? Umějí klást otevřené otázky a parafrázovat, jsou zvědaví.

Extroverti nesnášejí ticho a klid

I extrovert potřebuje někdy dobít baterky. Jen si své „ticho“ představuje jinak – například jako poslech hudby ve sluchátkách.

Extroverti jsou povrchní

I extroverti jdou do hloubky věcí, pouze mají jiný způsob sběru a zpracovávání informací. Většinou jsou velmi aktivní v diskusích a vyvolávají diskuse s více lidmi. To může vyvolávat falešný dojem povrchnosti.

Pokud se chcete dozvědět více o introvertech i extrovertech, Psych Central doporučuje knihu Susan Cainové s názvem Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking. Kniha patří mezi bestsellery New York Times a umístila se také v žebříčcích nejlepších knih z oblasti byznysu sestavených odbornými časopisy Fast Company, INC Magazine a People Magazine za rok 2012.

 

CAIN, Susan. Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking. New York: Broadway Books, 2012. 368 s.

CAIN, Susan. Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit. Brno: Jan Melvil, 2012, 383 s.

-kk-

Zdroj: Psych Central - největší světový portál věnovaný duševnímu zdraví
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psych Central