Z rudého do modrého oceánu (2/2): Ne všechny technologické inovace přinášejí hodnotu

Chcete-li se přesunout z rudých oceánů plných konkurence do nových, nezměrných a průzračných vod oceánů modrých, musí se vaše strategie zaměřit na hodnotu, kterou přinesete kupujícím. Jedině tak dokážete vytvořit nový trh. Není to o novosti ani unikátnosti vaší technologie. To jsme mohli vidět už v předchozím článku.

Ilustrační snímek

Technologické inovace mají své limity. V případě satelitní sítě Iridium společnosti Motorola nebo osobního vozítka Segway je příběh technologické inovace celkem ponurý.

Satelitní telefon fungoval dobře v poušti Gobi, jenže uvnitř budov nebo aut prostě nefungoval. A v případě společnosti Segway spotřebitelům moc nezáleželo na tom, že šlo o zázrak techniky. Daleko zásadnější pro ně totiž bylo, že nevěděli, kam neskladný dopravní prostředek zaparkují, jak si jej mají naložit do auta a zda vlastně mají jezdit po chodnících nebo po silnicích.

Nevěřte tomu, že by nový trh vznikl vždy automaticky, když přijdete s nějakou průlomovou technologií. Pokud jsou vaše výrobky nebo služby příliš napřed nebo jsou například příliš komplikované, komerční úspěch vás s nimi nečeká. Segway postrádal komplementární ekosystém – a to zabránilo tomu, aby vznikl nový trh. Modrý oceán se tak vytvořit nepodařilo, uvádí článek na webu obchodní školy INSEAD.

Inovace hodnoty: Radši se ujistěte, že inovujete správně

V hodnotovém pojetí je inovace posuzována z hlediska hodnoty, kterou díky ní kupující získávají. Nejde tedy nutně o novost nebo o přelom v použité technologii. Ohledně nového produktu nebo služby byste si měli položit následující otázky:

  • Jakým způsobem dává zákazníkům možnost vést výrazně jednodušší, produktivnější nebo zábavnější život?
  • Jak zásadně snižuje rizika, která kupující nesou (ať už jde o rizika finanční, zdravotní nebo emocionální)?
  • Jak zlepšuje situaci z hlediska ekologičnosti nebo společenské odpovědnosti kupujících (pokud to je pro kupující důležité)?

Na alespoň jednu z těchto otázek byste měli dostat jasnou a přesvědčivou odpověď. Pokud tímto testem vaše nová nabídka projde, pak už zbývá jen ocenit novou nabídku tak, aby byla cenově dostupná pro zvolenou cílovou skupinu.

Kniha

KIM, W. Chan, MAUBORGNE, Renée: BLUE OCEAN SHIFT – Beyond Competing: Proven Steps to Inspire Confidence and Seize New Growth. Hachette Books (září 2017), 336 s.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Z rudého do modrého oceánu (1/2): Před žraloky uniknou pouze inovátoři, kteří přinesou hodnotu

Aktuální

Z rudého do modrého oceánu (2/2): Ne všechny technologické inovace přinášejí hodnotu