Z rudého do modrého oceánu (1/2): Před žraloky uniknou pouze inovátoři, kteří přinesou hodnotu

V současné době můžeme sledovat rychlý růst firem, jako je Amazon, Apple nebo Netflix. Jejich tržní ocenění i prostor, který mají v médiích, roste. Jak uniknout z rudého oceánu plného žraloků a dosáhnout růstu ve velkém a prázdném modrém oceánu, tedy na novém trhu?

Ilustrační snímek

Částečně díky vývoji těch největších společností se mnozí lidé domnívají, že odpovědí na všechno jsou technologické inovace. Pokud však firma chce vytvořit nový trh a dosáhnout rychlého růstu, technologická inovace na to nemusí vždy stačit. Dokládá to práce vyučujících z mezinárodní MBA školy INSEAD a autorů bestselleru Blue Ocean Shift, kteří ukazují, že ani inovace v oblasti technologií nejsou automaticky zárukou úspěchu.

Když autoři položili otázku, kdo vynalezl osobní počítač, posluchačům na konferencích, ti obvykle hádali Apple nebo IBM. Byla to však společnost Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), připomíná nám článek na webu obchodní školy INSEAD.

Technologické inovace nebo inovace přinášející hodnotu?

Technologičtí inovátoři často stojí na počátku něčeho velkého, ale nakonec jsou to ​​jiné společnosti, které technickou inovaci přetaví v komerční úspěch. Ačkoli MITS skutečně vynalezl první osobní počítač, byl to Apple, IBM a další, kteří ovládli nový masový trh s počítači. A platí to pro více technologických inovací. Chcete-li přeměnit technologickou inovaci na hodnotovou inovaci, musíte zajistit, aby hodnota, kterou kupující získává, prudce narostla.

Apple tak dokázal využít vlastních produktů jako například iTunes, iPhone, iPad a App Store. Často to však není původní inovátor, který získá všechny výhody s inovací spojené – hodnotu inovace naopak někdo jiný. To může být důvodem, proč většina lidí jména těch, kteří byli skutečnými technologickými inovátory, ani nezná.

Aby se vytvořily nové trhy (čisté, modré oceány), na které by se firmy mohly přesunout z těch stávajících, přeplněných trhů (to jsou červené oceány – plné konkurenčních žraloků), technologická inovace jako taková nestačí.

Kniha

KIM, W. Chan, MAUBORGNE, Renée: BLUE OCEAN SHIFT – Beyond Competing: Proven Steps to Inspire Confidence and Seize New Growth. Hachette Books (září 2017), 336 s.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Z rudého do modrého oceánu (1/2): Před žraloky uniknou pouze inovátoři, kteří přinesou hodnotu

Aktuální

Z rudého do modrého oceánu (2/2): Ne všechny technologické inovace přinášejí hodnotu