Wall Streetu hrozí ztráta dalších 10 tisíc lidí

Přestože dluhová krize a pády bank hrozí v současné době zvláště v Evropě, svou daň si to vybere i na druhé straně Atlantiku. Americké finanční centrum Wall Street může do konce roku 2012 propustit až 10 tisíc pracovníků. Vyplývá to z aktuální zprávy hlavního finančního kontrolora státu New Yorku Thomase DiNapoliho. Pokud se tato předpověď naplní, přijde tak Wall Street od roku 2008 již o 32 tisíc lidí.

,,Zdá se, že zisky firem výrazně klesnou, ztráta pracovních míst bude pokračovat a také bonusy budou nižší než minulý rok,“ shrnul zjištění své zprávy Thomas DiNapoli. Výrazné propouštění již oznámily velké banky Goldman Sachs a Bank of America.

Ztráta tisíců pracovních míst v sektoru obchodu s cennými papíry není pro město New York nijak příznivá. Podle zprávy hlavního finančního kontrolora přinesou letos daně z tohoto sektoru do rozpočtu města 2,6 miliardy dolarů, což odpovídá 7 % celkových daňových příjmů města. Před nástupem ekonomické recese to bylo 13 %.

Pro ty, kteří si práci udrží, však Wall Street zůstane lukrativním místem. Výše mezd ve firmách kótovaných na newyorské burze dosáhla v polovině letošního roku 37,2 miliard dolarů. Oproti loňskému roku je to nárůst o 19 %.

-kk-

Zdroj: The New York Times - server prestižního amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje The New York Times