V Brně by měl vyrůst Evropský technologický institut

Česká vláda se bude snažit o to, aby v Brně sídlil Evropský technologický institut. Oznámil to šéf české diplomacie Cyril Svoboda během projednávání legislativního a pracovního programu Evropské komise na letošní rok.

Centrála by měla být zřejmě hrazena z národních prostředků, nikoli z prostředků unie. "Přesto trvám na tom a stále o to usilujeme, aby bylo sídlo na území České republiky, a to v Brně," uvedl Svoboda. Zájem o vybudování agentury projevuje také Praha. Brno už ale dostalo slib, že v případě úspěchu České republiky ve vyjednávání bude agentura sídlit v jihomoravské metropoli.
Evropská komise navrhla vytvoření technologického institutu, který by se měl stát centrem vědy a výzkumu a měl by unii pomoci k pozici technologicky vyspělé velmoci. Normy, které vznik institutu umožní, by měly být přijaty nejpozději v roce 2008. S uvedením celé instituce do provozu se počítá nejpozději v roce 2010, kdy by měly do institutu začít proudit finanční prostředky z evropského rozpočtu. Náklady dosáhnou mezi lety 2010 až 2013 přibližně dvou miliard eur ročně.

Přestože institut by se měl stát vlajkovou lodí evropského výzkumu, EU nepočítá s vytvořením příliš velké byrokratické instituce. Je navržen jako malé centrum, které bude koordinovat práci špičkových středisek v celé Evropě. Jeho hlavním konkurentem bude Massachusettský technologický institut ve Spojených státech. Projekt podporuje například vlastník Microsoftu Bill Gates a na chodu institutu se chtějí podílet také firmy Nokia a Pirelli.

EU v investicích do vědy a výzkumu stále výrazně zaostává za Japonskem a Spojenými státy, kam také řada špičkových evropských vědců odchází.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info