USA: Zákon bude regulovat poplatky obchodníků za kreditní karty

Právní výbor americké Sněmovny reprezentantů schválil návrh zákona, který vyžaduje od společností, jako je Visa, MasterCard a další společnosti nabízející kreditní karty, aby dojednávaly výši poplatků za platební transakce s obchodníky.

Zákon s názvem Credit Card Fair Fee Act je označován za vítězství majitelů supermarketů, obchodů s potravinami a čerpacích stanic, u kterých tyto poplatky dosahovaly až dvou procent každého nákupu. Zákon také umožní maloobchodníkům spojovat se za účelem vyjednávání nižších poplatků s poskytovateli kreditních karet a bankami.

Společnosti poskytující kreditní karty reagují na tento zákon konstatováním, že nižší poplatky pouze posunou větší objem platebních transakcí na spotřebitele, což ve výsledku ještě zvýší ceny. U společnosti Visa se výše poplatků pohybuje průměrně okolo 1,6 procenta.

Hlavní právník společnosti Visa Josh Floum napadl tento krok jako formu stanovování výše cen. Tento zákon podle něho nařizuje „zbytečnou regulační intervenci do vysoce konkurenčního průmyslu, který prospívá spotřebitelům, obchodníkům i finančním institucím.“ Schválení návrhu zákona oběma komorami parlamentu se přesto očekává v řádu týdnů.

-kk-
Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com