Upravte svou řeč – vaší prezentaci to prospěje (2/2)

Poté, co jste našli odpovědi na otázky uvedené v předchozím článku, byste už měli dostatečně dobře znát kontext vaší prezentace.

Ilustrační snímek

Nyní můžete konečně upravit svou řeč tak, aby byla pro danou příležitost vhodná a pro publikum přesvědčivá.

Dejte obsah dohromady

Co vlastně budete říkat? Zatím se ještě nemusíte soustředit na samotnou délku vaší prezentace. Začněte brainstormingem ohledně myšlenek, které by během prezentace měly zaznít. Mějte na paměti, kdo bude tvořit publikum a jakého výsledku se svou prezentací snažíte dosáhnout.

Stačí si tedy vygenerovat seznam myšlenek nebo témat, která byste chtěli do své řeči zahrnout. Co vám může pomoci je to, že všechny tyto myšlenky nebo témata by vám měla pomoci dosáhnout výsledku, který od prezentace chcete.

Výběr toho nejdůležitějšího a editování

Těžká část nastává, když je třeba vybrat, které myšlenky a nápady můžete do svého projevu skutečně zahrnout. Když máte už vypsány všechny myšlenky, které by měly zaznít, seřaďte je do nějaké logické posloupnosti, aby vaše prezentace dobře plynula, radí nám článek na webu presentationmagazine.com.

Vaše řeč je teď něco jako plán cesty. Na začátku vaší prezentace jste s publikem na začátku cesty. Na začátku proto začněte tím, že jasně popíšete, kde se teď nacházíte, jaká je vaše výchozí pozice. Potom nastavte kurz a doveďte je až tam, kam je chcete dovést. Když se dostanete na kýžené místo, vaše prezentace by měla skončit.

Ladění a další úpravy

Když máte první návrh, začněte si řeč zkoušet a zjistíte, jak ji ještě můžete vylepšit. Zaměřte se na to, aby váš projev byl plynulý, aby prezentace dobře navazovala a abyste měli vše dobře načasované. Svou řeč upravte takovým způsobem, abyste s žádným slovem, které se chystáte použít, neměli problém. Také průběžně kontrolujte, zda nepřesahujete cílový čas – to abyste po všech úpravách nezjistili, že řeč musíte o půlku zkrátit.

Při editaci mějte stále na paměti vaše publikum a výsledek, kterého chcete docílit. Použijte relevantní příklady a řekněte něco ke všem obavám, které vaše publikum může mít.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine

Články v sérii

Aktuální

Upravte svou řeč – vaší prezentaci to prospěje (1/2)

Aktuální

Upravte svou řeč – vaší prezentaci to prospěje (2/2)