Twisto: Čtvrtina Čechů platí na dobírku, potenciál pro odložené platby a další moderní platební služby je tu stále obrovský

Dvě třetiny Čechů nakupují na internetu každý měsíc, část z nich se však stále obává potenciálních problémů. Téměř čtvrtina Čechů tak nejraději za zboží z internetu platí na dobírku při doručení. Podle Jana Hanzlíka ze společnosti Twisto však dobírka většinu potenciálních problémů neřeší. Aby zákazníci nedávali peníze za zboží, které si ještě nevyzkoušeli, mohou využít služby typu buy now, pay later (BNPL). Ty zákazníkům umožňují zboží uhradit až v okamžiku, kdy se přesvědčí, že si ho chtějí nechat. Twisto nyní zákazníkům nabízí odložení platby až na 30 dní. Z dat průzkumu Twista uskutečněného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos však vyplývá, že Češi si na služby BNPL ještě nezvykli. Pro budoucnost českého e-commerce tak stále představují obrovský potenciál.

Ilustrační snímek

Ukazuje se, že ačkoli má drtivá většina Čechů s nákupem přes internet mnoho zkušeností, stále mezi nimi panují rozpaky z nemožnosti vybrat si zboží osobně či neochota platit za něco, co fyzicky nedrží v ruce. Mnoho z nich proto využívá dobírku, ta však není adekvátní řešení, neboť při převzetí balíku platíte vlastními penězi. Stále si však nemůžete být jisti stavem či kvalitou doručeného zboží,“ vysvětluje nedostatky dobírky Jan Hanzlík, Country Manager společnosti Twisto pro Česko.

Z toho důvodu Twisto do Česka před devíti lety přivedlo odložené platby. Zákazníci si díky nim zboží prohlédnou či vyzkoušejí a v případě potřeby vrátí, aniž za něj v mezidobí zaplatí ze své kapsy. Nedávno navíc Twisto prodloužilo dobu splatnosti odložené platby ze 14 na 30 dní. Společnost tak vyšla vstříc trhu, na kterém čím dál více e-shopů nabízí prodlouženou dobu k vrácení zboží, a také poptávce mezi zákazníky.

Nejdůležitější je pro Čechy nabídka zboží a dopravy

Data z průzkumu pro Twisto ukazují, že alespoň jeden nákup přes internet za měsíc učiní více než 60 % Čechů, 11 % pak nakupuje online každý týden. Při nakupování online zákazníky nejvíce zajímá dostatečná nabídka zboží, kterou vyžaduje 98 % dotazovaných. Mezi dalšími nejdůležitějšími důvody byla možnost volby způsobu dopravy (95 %), platební metody (91 %) nebo vzhled a reference e-shopu (85 %).

Naopak lidé, kteří se nákupům na internetu vyhýbají, uvádějí jako nejčastější důvod nemožnost vybrat si zboží osobně (60 %). Další důvod, proč někteří na internetu nenakupují, jsou špatné zkušenosti s vrácením nevhodného zboží. Téměř 40 % dotazovaných se totiž setkalo s tím, že jim e-shop peníze za vrácené zboží nevrátil.

Průzkum dále poukázal na neznalost lhůty pro vrácení zboží bez udání důvodu. Celých 30 % Čechů o zákonem stanovených 14 dnech neví, nebo předpokládá, že je tato doba výrazně delší. Přes existenci řady e-shopů, které tuto lhůtu svým zákazníkům prodlužují, se 20 % s takovým internetovým obchodem nikdy nesetkalo.

Služby BNPL mají své nejlepší roky ještě před sebou

Podle průzkumu velká část nakupujících (téměř 60 %) při nákupech preferuje platbu debetní nebo kreditní kartou, kdy za zboží platí okamžitě ještě předtím, než jim je doručeno a než se přesvědčí o jeho stavu a rozhodnou se, zda se jim líbí. Téměř čtvrtina lidí se proti případnému nedoručení chrání platbou na dobírku. BNPL co se týče použití zůstává za dobírkou, což podle Hanzlíka představuje velký potenciál růstu. Podle interních dat Zipu, vlastníka Twista, navíc již každý pátý člověk pod 45 let v Česku někdy BNPL vyzkoušel.

Čísla z průzkumu nám napovídají, že zákazníci při online nákupech stále naráží na určité překážky. Služby BNPL jim dokážou zajistit, aby se při nákupech o své peníze nemuseli bát, protože platí, až když jsou se zbožím skutečně spokojení. Ačkoli se zatím se službami BNPL ještě tolik neseznámili, věřím, že se v nich skrývá obrovský potenciál a časem dobírku jakožto domnělé řešení zcela nahradí,“ dodává Hanzlík.

Neprozkoumaný svět zahraničních e-shopů

Přestože je nakupování na internetu napříč Českou republikou běžné, příznivců objednávek ze zahraničních e-shopů najdeme výrazně méně. Dle průzkumu považují online nákup z ciziny za rizikový více než dvě třetiny dotazovaných. Jako nejvýznamnější důvody uvádějí možné komplikace s dopravou zásilky, její poškození či přímo nedoručení, tedy podobné, jaké zaznívají při nákupu na tuzemských e-shopech.