TI: Boji proti korupci by pomohl seznam firem, které uplácejí

Boji proti korupci by v Česku mohlo pomoci zavedení takzvaných černých listin, které by přinášely seznam firem usvědčených z korupce při získání veřejných zakázek. Myslí si to alespoň Transparency International (TI), která k problematice listin zveřejnila novou studii. Tento nástroj doporučuje zavést i OECD, Světová banka či Evropská unie. Černé listiny již fungují třeba v Německu, Nizozemsku nebo ve Velké Británii.

Účelem těchto listin, jejichž zavedení podporují firmy i zadavatelé veřejných zakázek, je přispět k ochraně veřejných financí a k zprůhlednění zakázek. Firmy na seznamu by se měly na určitou dobu vyřadit z účasti na dalších soutěžích. Podle IT již v Česku černé listiny fungují, ale jedná se pouze o lokální iniciativu například městských úřadů. Uchazeče, kteří nehrají fér, současná právní úprava neumožňuje ze soutěže o veřejné peníze vyloučit.

Ministerstvo pro místní rozvoj se legalizaci černých listin nebrání, současné právní podmínky však podle Kateřiny Rózsové z tiskového oddělení nejsou natolik jednoduché, aby bylo možno tento krok provést. Podle MMR může riziko, že zakázku získá korupční firma, eliminovat již výpis z rejstříku trestů, který při výběru veřejné zakázky dodavatelé musejí poskytovat.

Výzkum agentury GfK pro TI, při němž bylo osloveno 120 firem a 40 zadavatelů veřejných zakázek, ukázal, že přes 80 procent z nich je pro zavedení černých listin. Na ně by se však měly zařazovat jen firmy usvědčené z korupce a ne ty, které jsou pouze podezřelé.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny