Tesco chce expandovat do východní Evropy a Číny

Třetí největší maloobchodní síť na světě – britské Tesco – plánuje během následujících pěti let zdvojnásobení svých prodejních ploch ve střední a východní Evropě. Oznámila, že do roku 2014-15 hodlá rozšířit svou prodejní plochu na trzích ve střední a východní Evropě ze současných 2,2 milionu metrů čtverečních na 4,1 milionu metrů čtverečních. Uvedla to agentura Reuters.

Nové prodejny budou hypermarkety s prodejní plochou 2000 až 4000 čtverečních metrů a menší obchody

Vedle zrychlení růstu v oblasti menších prodejen sází Tesco především na program modernizace hypermarketů. Opírá se o to, že průměrné týdenní tržby ve čtyřech nedávno nově vybavených prodejnách se zvýšily o 19 procent, přičemž průměrný týdenní počet zákazníků stoupl o 14 procent.

Skupina Tesco provozuje nyní v České republice, Maďarsku, Polsku, Slovensku a Turecku asi 850 prodejen, v nichž v minulém fiskálním roce, který skončil v únoru 2010, dosáhla tržeb okolo 7,6 miliardy liber – 12 procent z celé skupiny.

Expanze bude probíhat i v Asii

Podobně jako Tesco usilují o rychlou expanzi na rozvíjející se trhy i jeho hlavní konkurenti, jako je Wal-Mart, Carrefour nebo Metro. Chtějí tak podpořit slabý růst v západní Evropě a Spojených státech.

Kromě regionu střední a východní Evropy počítá Tesco také s expanzí do Asie. Během následujících pěti let chce čtyřnásobně zvýšit tržby v Číně na zhruba 4 miliardy liber s tím, že více než zdvojnásobí počet tamních hypermarketů, který pak přesáhne počet 200.

-kk-

Zdroj: Reuters - portál největší světové mediální agentury reuters
Zobrazit přehled článků ze zdroje Reuters