Švédsko uznalo církev sdílečů dat

Ilustrační snímek

Švédská vláda schválila před Vánoci na třetí pokus registraci nové církve, jejímž dogmatem je volné sdílení datových souborů prostřednictvím kopírování. Tzv. Kopimistická církev (Missionerande Kopimistsamfundet) prohlašuje, že jejím cílem není propagovat nelegální sdílení dat, ale „otevřenou distribuci znalostí všem“. Posvátnými symboly církve jsou klávesové zkratky CTRL+C a CTRL+V (kopírovat a vložit). Informoval o tom server britské BBC.

Organizaci založil v roce 2010 devatenáctiletý student filozofie Isak Gerson s tím, že ji status církve ochrání před případným soudním stíháním za zneužívání autorských práv. „Informace a jejich kopírování jsou pro Kopimistickou církev svaté. Informace v sobě nese hodnotu, která se kopírováním znásobuje. Kopírování je proto pro naši organizaci a její členy stěžejní,“ uvádí na stránkách církve.

Církev paradoxně vznikla v době snahy švédské vlády o nulovou toleranci vůči internetovému pirátství. Experti nicméně nepočítají s tím, že by náboženský status sdílení souborů mohl mít výraznější vliv na domácí ani celosvětový boj proti pirátům.

-kk-

Zdroj: BBC - zpravodajský server BBC
Zobrazit přehled článků ze zdroje BBC