Studie: Malé a střední firmy v české ekonomice

Ilustrační snímek

Segment malých a středních firem hraje v české ekonomice významnou roli. Na celkové zaměstnanosti se dlouhodobě podílí zhruba polovinou, na výstupech z ekonomiky přibližně třetinou. Specifickou roli pak hraje skupina nejmenších firem, které zaměstnávají maximálně devět zaměstnanců. Vyplývá to z právě zveřejněné studie Českého statistického úřadu s názvem „Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010“. V roce 2010 pracovalo v těchto firmách, jejichž průměrná velikost nepřesáhla 1,2 zaměstnané osoby, více než 1,2 milionu lidí.

V letech 2003-2010 tvořili zaměstnanci těchto nejmenších firem 45,5 % zaměstnanců segmentu malých a středních firem a 25,8 % zaměstnanců celkem. „Mzdová úroveň je u nejmenších firem nižší, průměrná mzda nedosahuje ani tří čtvrtin průměrné mzdy celého segmentu malých a středních firem. Tento poměr se během let 2003-2010 zhoršoval - v roce 2010 činil rozdíl 5 623 korun při průměrné mzdě v nejmenších firmách ve výši 15 123 korun,“ konstatoval Český statistický úřad v tiskové zprávě.

Studie „Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010“ přináší podrobný rozbor segmentu malých a středních firem v minulé dekádě. Porovnává počty subjektů, zaměstnanost, účetní přidanou hodnotu, tržby a investice a také z nich odvozené parametry jako je průměrná mzda, produktivita práce, míra investic atd. Celá studie či jednotlivé její části jsou k dispozici ke stažení na stránkách ČSÚ zde.

-kk-

Zdroj: Český statistický úřad - Ústřední orgán státní správy České republiky. Zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Český statistický úřad