Státní rozpočet pro příští rok je prý nejhorší za poslední léta

Viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer vystoupil s ostrou kritikou státního rozpočtu pro příští rok. "Mám za to, že půjde o nejhorší a nejnebezpečnější rozpočet za poslední léta," řekl Niedermayer. Dodal, že ani tak nezáleží na tom, jestli konečný deficit bude 88 nebo 100 miliard. Doplatí na něj všichni, tvrdí.

Rozpočet podle viceguvernéra porušuje platná pravidla a závazky České republiky. Země totiž slíbila, že bude postupně rozpočtové schodky snižovat tak, aby byla schopna přijmout společnou evropskou měnu v roce 2010. Tuto variantu už ale nový ministr financí Vlastimil Tlustý prakticky vyloučil.
Rozhodující bude hlavně rok 2008, avšak limit tří procent se dá podle Niedermayera po zhoršení naplánovaném na příští rok jen těžko dodržet. "Rozpočet nerespektuje výši ani principy střednědobých výdajových rámců, které vláda dříve stanovila. Nedodržuje závazky vůči Evropské unii z konvergenčního programu České republiky," uvedl Niedermayer.

Zhoršení přitom nastává v nejhůře ovlivnitelných, a také nejméně prorůstových, částech rozpočtu, říká bankéř. Polovinu rozpočtu tvoří zákonné sociální výdaje a plánuje se jejich 16procentní růst. Kvůli zvyšujícímu se počtu úředníků navíc rostou také náklady na státní správu, což si vyžádá další peníze na jejich mzdy.
Ekonomika přitom v posledních měsících podává obdivuhodné výkony a její růst se drží nad šesti procenty. "Návrh rozpočtu na rok 2007 ukazuje, že poslanci novými zákony zřejmě přetlačili růst příjmů státu v období nebývalého růstu ekonomiky," uzavřel Niedermayer s tím, že stav financí nyní budí větší obavy než kdykoli dříve.

Rozpočet budou poslanci projednávat v nejbližších dnech. Bývalá vláda premiéra Jiřího Paroubka ho navrhla se schodkem 88 miliard korun, Topolánkův kabinet tvrdí, že se nevejde ani do sta miliard.
Podle výsledku auditu ministerstva financí k návrhu státního rozpočtu na rok 2007 bude jeho schodek příští rok činit 101 až 127,6 miliardy korun. Deficit 88 miliard korun, navrhovaný předchozí vládou, je podle Tlustého v rozporu s pravidly sestavování státního rozpočtu. Česká republika tak nebude kvůli stavu veřejných financí plnit konvergenční program pro přijetí eura. Datum přijetí společné měny podle Tlustého není možné stanovit, dokud nezačnou reformy veřejných financí.

-ds-

Zdroj: Business Info - Integrovaný systém informací pro podnikání a export
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Info