Schodek zahraničního obchodu se zvýšil o půl miliardy

Obchodní bilance České republiky podle údajů ČSÚ skončila v červenci schodkem 1,2 miliardy korun. Při meziročním srovnání se schodek zvýšil o půl miliardy korun. Vývoz se meziročně zvýšil o 14,4 procenta a dovoz o 14,8 procenta. Příznivě se vyvíjela bilance strojů a dopravních prostředků, kde vzrostlo aktivum o sedm miliard korun. Ke zhoršení bilance o 3,1 miliard korun došlo naopak u obchodu s minerálními palivy.
Červencová bilance nebyla v historii ČR podle statistiky ČSÚ nikdy kladná. Se státy Evropské unie jsme měli letos v červenci aktivní saldo 20,4 miliardy korun, se státy mimo EU saldo pasivní - 21,6 miliardy korun.

"Čekali jsme mírný přebytek, trh pak deficit půl miliardy korun. Zpráva je mírně negativní pro korunu, kurs ale významněji nereagoval," komentoval výsledky analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Podle něj však bude dlouhodobý trend přebytkové obchodní bilance i přes červencový výsledek platit i do budoucna. „Loni byla bilance v plusu 39,5 miliardy korun a letos očekáváme přebytek 45 miliard korun. Hlavním tahounem bude export aut a strojů,“ řekl Michl.
"Jelikož čekáme koncem roku prudší posilování koruny, doporučujeme exportérům zajistit se proti kursovému riziku v průběhu září či října při úrovni slabší než 28,30 CZK/EUR. Kurs by mohl dočasně oslabit díky nejistotě ohledně státního rozpočtu a výplatě dividend," dodal analytik Raiffeisenbank.

Rovněž analytik Patria Finance David Marek očekává za celý letošní rok přebytek zahraničního obchodu, a to konkrétně ve výši 40 miliard korun, což je zhruba na úrovni loňského salda. „Nebýt nepříznivého vývoje cen v zahraničním obchodu, dosáhl by zahraniční obchod dvojnásobného přebytku,“ upřesnil Marek.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro