Sazby DPH ve vybraných státech

Aktuální daňové sazby daně z přidaného hodnoty platné v Česku jsou srovnatelné se státy Evropské unie, v nichž také dochází k zásahům státu do ekonomiky. Země s liberálním ekonomickým systémem (Singapur, Thajsko, Nový Zéland, Austrálie) mají daňové zatížení poměrně nižší. Článek informuje o daňovém zatížení vybraných států.

Velká Británie: Základní sazba daně činí 17 procent, snížená sazba 5 procent. V porovnání s Českou republikou jsou Britové ve větší míře osvobozeni od daně. Ta zahrnuje potraviny, knihy, noviny a časopisy nebo dětské oblečení.

Německo: Základní sazba daně činí od letošního roku 19 procent. Snížená sazba ve výši 7 procent je uvedena v paragrafu 12 německého zákona o dani z obratu. Zcela osvobozeny od daně z obratu jsou výkony lékařů a stomatologů, služby spolkové pošty atd.

Norsko: DPH se zde vybírá ve třech sazbách, existují i plnění od daně osvobozená. Základní sazba DPH je 25 procent, první snížená sazba činí 14 procent a uvaluje se na potraviny a pokrmy poskytované v restaurací pro konzumaci ve formě take-out. Druhá snížená sazba činí 8 procent a je uvalována na osobní dopravu, lístky do kina a hotelové pobyty.

Text dále uvádí informace o daňovém zatížení v Rakousku, Švédsku a Dánsku, Spojených státech amerických a Indii.

-hp-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz