Rozpoznat skutečně cenný patent nemusí být těžké

Existuje jednoduchá metoda, kterou můžete použít v případě, že potřebujete zhodnotit cennost jednotlivých patentů v patentovém portfoliu vaší společnosti. Tato metoda vám tak usnadní rozhodování o tom, u kterých patentů i nadále nést náklady na jejich udržování, a kde naopak tyto náklady už nemají smysl.

Ilustrační snímek

Patenty mohou být velmi cenné. Je nákladné je získat – stejně tak jako je nákladné je držet a prodlužovat. Na úrovni jednotlivých patentů však může být nesnadné odhadnout, jakou skutečnou hodnotu vám přinášejí.

Ochrana duševního vlastnictví: Které patenty vlastně chránit?

Existují patenty, které mohou bránit vaší konkurenci v kopírování vašich produktů. Díky tomu tak tyto patenty umožňují vaší společnosti dosahovat značných zisků a rychle růst.

Takové patenty jsou jistě cenné. Nicméně když například váš konkurent najde způsob, jak okopírovat vaše produkty i bez porušení patentů, tyto patenty se mohou náhle stát bezcennými.

Podle článku na webu cfo.com, výzkumný pracovník na MIT identifikoval jednoduchou metodu, jak zhodnotit ochranu, kterou vaší společnosti daný patent zajišťuje.

Řešení je překvapivě jednoduché

Podívejte se na první dokument, kterým byl patent získán. Čím méně slov popis patentu v patentové přihlášce obsahuje, tím větší je poskytovaná ochrana. Jde tedy o počet slov v patentové přihlášce, které vymezují rozsah patentovaného vynálezu.

Zde je hypotetický příklad: Pokud patent zahrnuje „jízdní kola“, je nejspíše velmi široký. Pokud se týká „ženských jízdních kol“, je už o něco užší. Pokud pokrývá „dámská kola s tréninkovými kolečky“, je už mnohem užší. Čím víc slov tedy bylo v patentové přihlášce použito, tím bude zpravidla ochrana patentem zajištěná užší.

Přezkoumání každého patentu v portfoliu může být časově velmi náročné, pokud je seznam patentů dlouhý. Počítání slov je tak dobrou metodou, jak zjistit, na co se zaměřit přednostně. V angličtině průměrné první přihlášky dosahují kolem 120 slov, drtivá většina jich pak má méně než 375. Více času by se tedy mělo věnovat posuzování těch nejkratších patentových přihlášek.

-jk-

Zdroj: CFO.com - americký server pro finanční manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje CFO.com