Reformy podle ODS

Jestliže ODS vyhraje volby, pak by všechny její ekonomické reformy měly začít v jeden den. Pokud se vše podaří legislativně ošetřit hned po volbách, považuje Mirek Topolánek za optimální 1. leden 2007. Reformní plán vychází z tempa růstu o 6 až 7,5 procenta ročně. Hospodaření veřejných rozpočtů by se tak mělo vyrovnat asi do sedmi let.


Přepracováním by mělo projít také rozpočtové určení daní. Dnešní koeficienty by přestaly platit a obnovil by se stav, v němž by se na vybraných daních větší mírou podílely kraje, města a obce. České daňové zákony by se tak nelišily od těch slovenských.
Jako základní výši zaručeného příjmu si ODS představuje částku 6000 korun na osobu. Za jedno dítě pak člověk dostane dalších 2400 korun a za druhé i třetí dítě po 3600 korunách. Zaručený příjem by měl s rostoucí výší příjmu klesat. Cizinci nebudou mít na tento příspěvek, který nahrazuje minimální mzdu, nárok.

V rámci důchodové reformy by se nepočítalo s povinným třetím pilířem. „Povinné spoření do důchodových fondů znamená nutnost tyto fondy pojistit a systém to jen zatíží. Navíc pro mladé je nespravedlivé financovat jak důchody svoje, tak důchody svých rodičů,“ míní stínový ministr financí Vlastimil Tlustý.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro