Princ William jde příkladem v otcovské dovolené

Dnešní noviny i všechna ostatní média jsou plná zpráv o narození syna britského prince Williama a jeho manželky, vévodkyně Kate. Vedle odhadů jména budoucího britského krále a nejrůznějších sond do historie porodů v královské rodině, se však objevila i zpráva hodná rubrik zaměřených na zaměstnávání a kariéru. Prince William je prvním členem královské rodiny, který využije dva týdny placené otcovské dovolené po narození dítěte. Ta byla pro muže v Británii uzákoněna v roce 2003. Půjde tak dobrým příkladem dalším otcům, kteří zatím příliš nevyužívají nových pružných možností rodičovské dovolené.

Server amerického deníku Washington Post informoval o tom, že v Británii využívají možností rodičovské dovolené asi dvě třetiny mužů, většinou však nevyužívají celé dva týdny po narození svých potomků. Nová legislativa z roku 2011 jim umožňuje využít celkem až šest měsíců z roční mateřské dovolené matky, pokud se matka jejich dítěte vrátí dříve do práce. Za první rok však tuto možnost využilo jen 1650 otců.

Inspirace Skandinávií

Organizace zaměřené na podporu pracujících rodin se domnívají, že řešením je vyčlenění určité části rodičovské dovolené výhradně pro otce a také zvýšení pobíraných částek. Zkušenosti ze Skandinávských zemí ukazují, že tento model může fungovat velice dobře. Britský parlament nyní projednává nový zákon, který by od roku 2015 mohl rodičům umožnit rozdělení 50 týdnů rodičovské dovolené zcela podle jejich uvážení.

Britští otcové mají na otcovské dovolené nárok na zákonem stanovených 137 liber týdně. Jelikož však armáda patří mezi zaměstnavatele, kteří platí více, má princ William jako zaměstnanec Royal Air Force nárok na plnou výši svého platu.

„Bylo by fantastické, kdyby si princ William vybral nějaký další čas rodičovské dovolené v průběhu prvního roku, který je tak zásadní pro silný vztah s dítětem,“ citoval server Washington Post Jeremyho Daviese z britského institutu pro podporu pracujících otců Fatherhood Institute.

-kk-

Zdroj: washingtonpost.com - server amerického deníku The Washington Post
Zobrazit přehled článků ze zdroje washingtonpost.com