Prezentujte v pohodě jako zpěvák country

Všichni někdy bojujeme s úzkostí. Popadne nás strach, a to nám může sevřít hrdlo. Ale nebojte se, můžeme se s tím naučit bojovat stejně jako američtí zpěváci country.

Ilustrační snímek

Poučení můžeme získat od mnohých. Co nám ale mohou předat zpěváci country? I od nich se můžeme přiučit mnohému užitečnému pro naše obchodní prezentace.

Když září světlo reflektorů, musíte zářit i vy

Zpěváci používají reflektory z očividného důvodu. Díky nim totiž všichni vědí, kam mají koukat. A diváci chtějí v záři reflektorů vidět někoho, kdo je spokojený a kdo působí vyrovnaně.

Jakmile jste v centru pozornosti, snažte se vypadat co nejvíc klidně a spokojeně. Pokud se cítíte dobře, publikum to vycítí a i celé vaše vystoupení bude přínosnější, protože si je publikum bude moci užít.

Jak na to, abyste byli uvolnění

Autor článku na webu presentationmagazine.com připomíná trik, který použil jako stážista na televizní stanici v Miami. Moderátoři v televizi vždy vypadají tak uvolněně, že? On chtěl taky. A proto po dlouhé měsíce sedával za stůl ve studiu, nechal na sebe svítit reflektory a trénoval čtení textu v prázdné místnosti. Důkladný trénink jej uklidnil, a tak postupně vypadal zcela uvolněně – byl už na to prostředí zvyklý.

Nacvičujte před prázdným sálem

Přednáškový sál byste neměli vidět poprvé až ve chvíli, kdy začíná vaše prezentace. To už je pozdě. Vynaložte trochu toho úsilí a navštivte sál dříve. Zkuste si aspoň chvíli mluvit na místě, kde potom opravdu budete stát, až vaše vystoupení začne. Seznamte se s perspektivou, kterou uvidíte. Když sál vidíte poprvé, může se snadno stát, že uvolnění nebudete ani trochu.

Zpěváci country hudby vypadají tak příjemně právě proto, že postupují tímto způsobem. Zpívají před zcela prázdnými místnostmi a budují si tak odolnost a sebedůvěru. A mimochodem, žádné zdlouhavé úvodní představování. Prostě jděte na to.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine