Překonání podnikové krize - začněte hned

Článek se zamýšlí nad vlivem a dopadem událostí roku 2001 (útoky z 11. září, energetická krize v Kalifornii - Enron) na ekonomiku USA, ale i celosvětovou, a přináší několik podnětů, jak překonat firemní krizi způsobenou makroekonomickými vlivy a dát podniku nový směr a budoucí vizi. Prvním krokem je zhodnocení situace - daného stavu, okolností a možností, jež máme. Důležité je překonat vlastní obavy a strach tím, že je vyjádříme a definujeme (může to být obava ze ztráty klíčového zákazníka, krachu...) - většinou máme sklon podceňovat vlastní schopnost jim čelit.

Víme-li, čeho se bojíme, můžeme zvážit rizika, ale i prostředky, jimiž disponujeme, a možnosti řešení, přičemž lze čerpat z minulých zkušeností - ty se mohou stát významným zdrojem pomoci. V další fázi je potřeba tyto klady proměnit v aktivitu a najít způsob jejich uplatnění ve prospěch celku. Opusťte negativní pohled na svět, popusťte uzdu představivosti a snažte se přijít na to, jak vylepšit a obohatit produkty či služby vaší firmy, zvažte zda neexistuje zákazník, s nímž jste předtím nepočítali.

Po určení aktiv, zdrojů a možností je nutno přenést nové nápady do praxe - konkrétně zvážit, jaké prostředky budou zapotřebí k jejich provedení, jaké organizace by mohly potřebovat vaši práci a produkty, s kým lze uzavřít perspektivní spolupráci či obchodní partnerství. Nakonec vypracujte podrobnější časový rozvrh - co lze udělat dnes, co za týden, za měsíc a pusťte se do naplňování vašich představ.
Zdroj: Ivy Sea Online - portál americké poradenské společnosti Ivy Sea Inc.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ivy Sea Online