Přední evropské firmy odmítají maďarskou krizovou daň

13 velkých evropských společností adresovalo Evropské komisi stížnost proti zvláštní „krizové“ dani pro zahraniční investory, kterou zavedlo Maďarsko. Pětistránkový dopis podepsali zástupci německých společností RWE, E.ON, Deutsche Telekom a Allianz, dánské ING, francouzské skupiny Axa, české energetické společnosti ČEZ nebo rakouské OMV. Společně žádají předsedu Evropské komise Jose Manuela Barrosa, aby Maďarsko přesvědčil o „nutnosti stabilních právních podmínek pro investory“. V opačném případě hrozí stažením svých investic z Maďarska.

Retroaktivní zdanění má snížit deficit maďarských veřejných financí

Jen společnost Deutsche Telekom má kvůli retroaktivnímu zdanění zahraničních investic v Maďarsku přijít o 100 milionů eur. Celkově si Maďarsko od zvláštní daně slibuje až 1,3 miliardy eur.

Ke stížnosti se přidal i německý ministr obchodu Rainer Brüderle, který považuje tento krok Maďarska za velmi problematický pro vnitřní trh Evropské unie. Pokud se Evropská komise usnese na tom, že Maďarsko porušuje zákony EU, předá případ Evropskému soudnímu dvoru. Ten může nařídit zemím EU, aby upravily své zákony, a ukládat sankce.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver