Pravidla malého podnikání, která je lepší neznat

Článek na webu addicted2success.com identifikoval některá zažitá pravidla, která jsou všeobecně uznávána jako základ, jímž byste se měli řídit při vedení malé firmy. Pokud však chcete mít se svým podnikáním úspěch, možná je načase právě na tato pravidla zapomenout.

Ilustrační snímek

Nezapojujte rodinu nebo přátele

Při zakládání firmy se často domníváme, že bychom do podnikání neměli zapojovat rodinu ani přátele. Obáváme se, že by to mohlo určitým záhadným způsobem zničit prosperitu našeho podnikání. Například Starbucks však založili 3 kamarádi ze školy. Toto pravidlo tedy asi nebude z těch nejspolehlivějších.

Nikdy nenabízejte to, v čem jste dobří, zdarma

Pracovat zadarmo? Nemusí to být hloupá volba. Předpokládejme, že máte startup, který nabízí online pomoc se psaním školních prací. V rámci propagační kampaně pak můžete nabídnout bezplatnou pomoc při psaní seminární práce nebo eseje. Později můžete nabídnout už zpoplatněnou, prémiovou službu všem studentům, kteří využili bezplatné konzultace. Služba zdarma vám alespoň zajistí pozornost. Právě pozornost každý malý podnik potřebuje.

Musíte mít vyšší vzdělání

Mnozí skutečně slavní a úspěšní podnikatelé nikdy nedodělali vysokou školu (např. Steve Jobs a Mark Zuckerberg). I někteří méně známí sice nikdy univerzitu nedostudovali, jejich úspěch však stojí za pozornost: lidé stojící za Dell, Oracle, CEO WhatsAppu nebo spoluzakladatel Twitteru.

Samozřejmě to neznamená, že když opustíte školu, zajistí vám to úspěch. Pokud však nedostudujete kvůli své firmě, nijak ji to nemusí poškodit. Pro úspěch jsou koneckonců důležité hlavně ochota inovovat a vytrvalost.

Nesmíte být příliš mladí

To je zcela mylná představa. Mladost rozhodně není v podnikání překážkou. Pokud má někdo motivaci rozjet něco nového, jeho nastavení mysli a energie mohou být jedinými věcmi, které potřebuje. Mladí podnikatelé mají navíc tu výhodu, že jsou ochotni brát na sebe vyšší rizika a jsou více flexibilní. Když jsme mladí, jsme také obvykle agilnější, liberálnější a otevřenější vůči změnám.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success