Peníze z globalizačního fondu EU poprvé míří do Česka

Evropská komise schválila pomoc z takzvaného globalizačního fondu EU (EGF) pro 460 propuštěných zaměstnanců společnosti Unilever z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku. Celková částka ve výši 323 820 eur je určena na podporu outplacementu, osobní poradenství, pomoc při hledání nového zaměstnání, školení a další vzdělávání, podporu straších zaměstnanců, mobility a podnikání. Poskytnutí peněz musí ještě schválit Evropský parlament a Rada EU.

Továrna společnosti Unilever ČR v Nelahozevsi dodávala potravinářské výrobky do celé Evropské unie, vzhledem k poklesu poptávky v období ekonomické krize se však nedokázala udržet. Okolí Nelahozevsi přitom hodně závisí právě na výrobě potravin a více než 25 % těch, kteří zde hledají práci, má pouze základní vzdělání. „Bez dodatečné podpory hrozí těmto pracovníkům sklouznutí do dlouhodobé nezaměstnanosti,“ uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor.

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci byl zřízen v lednu 2007. Od té doby přijal 73 žádostí s celkovým objemem 408,5 milionu eur pro pomoc více než 77 tisícům evropských zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: Europa - oficiální portál Evropské unie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Europa