Obavy o bezpečnost zpomalují růst online bankovnictví

Drtivá většina Američanů chce od svých bank garanci, že neposkytnou jejich osobní data třetím stranám a také ujištění, že data budou perfektně chráněná před hackery. Znepokojení nad nejistou bezpečností Internetu způsobuje, že se Američané stále dívají na online bankovnictví skrz prsty. Vyplývá to z nedávného průzkumu.

Vývoj online bankovnictví zpomalil, tvrdí studie provedená společností eMarketer, a to hlavně díky obavám o bezpečnost. V této oblasti se očekává do roku 2010 růst jen 4 %. „Zabezpečení by pro uživatele online bankovnictví nemělo být luxusem, nýbrž standardem,“ uvádí se ve zprávě eMarketeru.

To, jak uživatelé vnímají míru zabezpečení služeb, je klíčovým faktorem při rozhodování, zda online bankovnictví používat či nikoliv. Více než 87 % respondentů chce záruky toho, že jejich banka neposkytne jejich osobní informace nikomu dalšímu a 83 % z nich navíc požaduje vysokou míru zabezpečení před hackery.

Online bankovnictví používá v současné době 58 % amerických domácností s přístupem na Internet. Do roku 2010 se očekává růst na 62 %, avšak podíl domácností s přístupem k Internetu stoupne z 78 % na 90 %.

Největší bezpečnostní nedostatky se dají nalézt u systémů s jednoduchou autentifikací, tedy například systémů, kde k přístupu stačí zadat pouze uživatelské jméno a heslo. V takových systémech je pro případného útočníka snadné získat osobní data zákazníka nebo informace o pohybu financí.

Kombinace uživatelského jména a hesla je však i přes tyto vážné nedostatky stále často využita jako jediné zabezpečení bankovních účtů.

-ds-

Zdroj: InformationWeek - portál předního amerického magazínu InformationWeek věnovaný moderním technologiím a byznysu
Zobrazit přehled článků ze zdroje InformationWeek