Nové technologie mění hru: Vsaďte na správného koně

Ilustrační snímek

Jak oddělit zrno od plev a předpovědět, který z nových vynálezů bude revolucí v našich životech? Koho bychom měli vyhledat? Měli bychom věřit nadšeným technologickým guruům, nebo spíše naslouchat cynickým hlasům skeptiků? Nejlepšími proroky jsou často teenageři, tvrdí znalostní portál mezinárodní obchodní školy INSEAD.

Ptejte se na správné otázky

Abychom předpověděli, který vynález příště změní naše životy, musíme si položit následující základní otázky.

  1. Uspokojuje daná nová technologie nějakou základní potřebu?
  2. Je jednoduché ji používat?
  3. Je cenově dostupná?
  4. Je situace nakloněna používání této technologie?

Vynález má slušnou šanci na úspěch, jen pokud na všechny tyto otázky můžeme odpovědět „ano“.

Několik příkladů

Skvělým příkladem je mobilní internet. Měl těžké začátky, v první fázi sice uspokojoval potřebu, ale jeho používání nebylo jednoduché. Navíc nebyl dostupný a nebyl součástí ekosystému. Začal dr rozšiřovat až poté, co byl představen intuitivní iPhone. Pro masové rozšíření byly také klíčové dva další předpoklady – levné tarify poskytující mobilní data a otevřený prostor pro vývoj aplikací.

Nová technologie musí být lepší než to, co už je k dispozici. Jinak by nestálo za to se s ní učit zacházet. Proto například mobilní platby neslavily  nijak valný úspěch v rozvinutých zemích, kde už jsme zvyklí na pohodlné používání debetních a kreditních karet. Nicméně v rozvojových zemích, kde platební infrastruktura chybí, je tato technologie skutečně přínosná.

Teenageři jsou náš lakmusový papírek

Cokoli, co dobře zapadne do života teenagerů, může uspět – ať už je to snadná komunikace (WhatsApp), prezentace sebe sama v dobrém světle (Facebook) nebo udržení věcí v tajnosti (Snapchat). Automatizace je také dobrá, (pokud kvůli ní nemáme pocit, že jsme zbyteční), protože díky ní máme více volného času. Obecně řečeno platí, že čím blíže se vynález dostane k uspokojování našich základních potřeb, tím větší má šanci uspět a stát se přelomovým.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge