Německo si chce posvítit na finanční poradce

Německá vláda plánuje zpřísnění kontrol finančních poradců v bankách. Chce tak ochránit spotřebitele před neuváženými investicemi. Jak uvedla spolková ministryně pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele Ilse Aignerová, půjde o zřízení sítě tajných agentů. Ti budou z pověření vlády navštěvovat banky a prověřovat nejen obchodní podmínky při uzavírání smluv, ale také to, zda poradci poskytují transparentní vysvětlení k podávaným produktům.

Plánované postihy dosud nezveřejněny

Aignerová chce státem řízeným programem kontroly finančních poradců doplnit testování na bázi mystery shoppingu, které již provádí nezávislá spotřebitelská nadace Stiftung Warentest. Ta v červenci 2010 zveřejnila výsledky testu finančního poradenství ve 21 bankách. Šest z nich v testu propadlo a žádná neobdržela hodnocení „velmi dobrý“. Problém testování organizace Stiftung Warentest však spočívá v anonymitě respondentů, v jejímž důsledku banky dle Aignerové znevažují zjištěná pochybení.

Ministryně si od programu slibuje zkvalitnění práce poradců. Nezveřejnila však žádné informace o tom, jakým pokutám či dalším postihům se banky poskytující nedostatečné poradenské služby vystaví.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle