Německo kritizuje nízké daně v EU

Německá vláda se chystá znovu zaútočit na nízké daně některých členských států Evropské unie. Pro list Die Welt to uvedl německý ministr financí Peer Steinbrück. Německo už dlouho vyjadřuje obavy z nízkých daní v převážně nových členských zemích na východě unie.

"Není možné, aby jednotlivé země požadovaly z rozpočtu EU více prostředků a na druhou stranu nezlepšovaly svůj vlastní daňový základ," nechal se slyšet Steinbrück. "To nemá nic společného s poctivou daňovou konkurencí a jde to na úkor německých pracovních míst," dodal.
Nízké daně v zemích střední a východní Evropy již v minulosti kritizoval bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Tyto země by podle něj mohly mít problémy při vyjednávání o prostředcích na regionální pomoc z EU. Nová německá vláda si Schröderův požadavek - krácení příspěvků z Bruselu pro země s nízkými daňovými příjmy - dala i do vládního programu.

Podle plánu z koaliční smlouvy německé vlády by měla být snížena regionální pomoc EU těm členským zemím, ve kterých budou sazby daní pro podnikatelské subjekty pod určitou minimální hranicí. Německo v minulosti opakovaně kritizovalo například rovnou 19procentní daň, na Slovensku.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro