Německé restaurace: Červená, oranžová, nebo zelená?

Německé restaurace budou již brzy muset vystavovat u vstupních dveří „hygienický semafor“ - zelené, oranžové nebo červené označení indikující výsledky dosažené při posledních třech hygienických kontrolách. Shodli se na tom ministři pro ochranu spotřebitelů jednotlivých spolkových zemí (s výjimkou Bavorska). Od začátku příštího roku by tak zákazníci v celém Německu měli dostat příležitost na první pohled posoudit, do jaké restaurace chtějí vstoupit ještě dříve, než tak učiní.

Federální ministryně pro ochranu spotřebitelů širokou podporu politiky barevného značení restaurací uvítala. Zároveň však vyzvala vlády jednotlivých zemí, aby zajistily vysoký standard kontroly, a celé hodnotící schéma tak mohlo mít smysl.

Od 1. ledna 2012 má barevné hygienické značení začít platit pro jídelní provozy. Později se však počítá se zavedením téhož principu i pro další podniky působící v potravinářství. Vystavit svá hygienická hodnocení pak budou muset i pekařství, řeznictví, prodejny s potravinami, průmyslové kuchyně či účastníci trhů s potravinami. Provozovatelé, kteří mají jen omezený přímý kontakt se zákazníky, například donáška pizzy, budou povinni zveřejnit svá hodnocení na internetu.

V Berlíně již s úspěchem funguje podobné schéma na principu obrázků s úsměvy.

-kk-

Zdroj: Deutsche Welle - portál německé mezinárodní rozhlasové, televizní a internetové stanice
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deutsche Welle