Největší čínská banka zdvojnásobí své zastoupení v Evropě

Největší čínský bankovní ústav Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) odhalil svůj plán na otevření pěti nových poboček v Evropě. Do čtrnácti dnů chce otevřít nové kanceláře v Paříži, Bruselu, Amsterdamu, Milánu a Madridu, čímž více než zdvojnásobí své dosavadní zastoupení v Evropě. Tento krok je nejnovějším důkazem současné mezinárodní expanze čínských firem.

ICBC již má pobočky v Londýně, Moskvě, Lucemburku a Frankfurtu. Nové pobočky se mají zaměřovat především na retailové a komerční bankovnictví. Celkově má ICBC téměř 200 poboček v 28 zemích světa.

Rozšiřování bank nepostupuje tak rychle jako v případě jiných čínských firem

Banky expandují na rozdíl od ostatních čínských firem na zahraniční trhy pomaleji. Brzdí je nedostatek zkušeností, konzervativní domácí kultura i restrikce ze strany zahraničních regulátorů.

Američtí regulátoři například povolili ICBC otevření pobočky v New Yorku v roce 2008 až po silném nátlaku Pekingu. Evropský komisař pro průmysl a podnikání Antonio Tajani se zase nechal slyšet, že by EU měla zřídit nový orgán s pravomocí blokovat zahraniční převzetí strategických evropských obchodů.

-kk-

Zdroj: EUobserver - belgický portál věnovaný dění v Evropské unii
Zobrazit přehled článků ze zdroje EUobserver