Máte dobrou podnikatelskou strategii?

Strategie by měla usnadnit lidem ve vaší organizaci, aby směřovali stejným a správným směrem. Pokud je strategie dobře srozumitelná napříč celou organizací, podporuje konzistenci jednání všech zaměstnanců.

Ilustrační snímek

Obchodní úspěch je založen na hodnotě, kterou poskytujete zákazníkům. Váš byznys model je potom to, co váš provoz dělá ziskovým. Například ve společnosti Ryanair byl zásadní poznatek to, že mnoho cestujících by rádo cestovalo s leteckou společností, která by si účtovala nízké poplatky. Následováním této myšlenky se těmto aerolinkám podařilo nabídnout leteckou dopravu mnoha lidem, kteří ji předtím nevyužívali.

Máte jasnou byznys strategii? Posuďte to. Následující tři otázky jsou dobrým základem pro takové posouzení:

1) V jakém byznysu jste aktivní?

Musíte si určit jasný rozsah svého podnikání. Vyberte si, v jaké oblasti chcete být aktivní a tohoto rozhodnutí se držte. Chcete-li si vybrat správné zaměření, musíte identifikovat cílovou skupinu zákazníků a také to, co nabízíte (jaké produkty a služby to jsou a jakým způsobem je poskytujete).

Když si vyberete jasné zaměření, snadno pak určíte i správné kanály, které potřebujete k oslovení cílové skupiny, uvádí článek na webu business2community.com.

2) Co vám umožní uspět?

Jde o to, pochopit, jak vaše podnikání funguje. Musíte mít jasnou vizi, která vám pomůže zorientovat se v nastavení organizace, školení zaměstnanců a v tom, jak celá organizace bude řízena.

Každá organizace potřebuje rozvíjet své konkurenční výhody. Proto byste se měli zaměřit na rozvíjení těch dovedností, které vám tyto výhody přinášejí.

3) Čeho chcete dosáhnout?

Nastavte si cíl, který vám pomůže dát celé organizaci směr i základní motivaci. Určete si také priority pro konkrétní akci. Stanovte si několik menších cílů, které vašim lidem poskytnou konkrétní směr a nastaví milníky. Tím dostanete věci do pohybu.

-jk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com