Lednová inflace: 1,3 procenta

Český statistický úřad poprvé ohlásil údaje o inflaci vypočítané z nového spotřebního koše. (V něm se zvýšil podíl bydlení, energie, telekomunikací a dopravy. Naopak méně se zohledňuje pohyb cen potravin, zařízení pro domácnost, stravování a ubytování). Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v lednu zpomalilo na 1,3 procenta z prosincových 1,7. Proti prosinci 2006 ceny v lednu vzrostly o procento. Za růstem stojí především zvýšení regulovaných cen.

Tržní ceny stouply ve srovnání s prosincem o 0,4 procenta, nejvíce rostly ceny potravin, alkoholických nápojů, ceny jídel v závodních jídelnách a ubytování. Naopak poklesly ceny oděvů a obuvi díky povánočním výprodejům a ceny pohonných hmot.

Největší vliv na meziroční růst spotřebitelských cen mají ceny bydlení. K růstu cen rovněž přispívaly ceny potravin a nealkoholických nápojů. Například brambor nebo pekárenských výrobků. Na pokles cen působily především meziročně nižší ceny oděvů a obuvi, pohonných hmot a osobních automobilů. Klesly i ceny domácích spotřebičů, fotoaparátů a počítačů.

Podle statistiků vzrostly ceny zboží úhrnem o 0,3 procenta a ceny služeb o 3,1 procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v lednu 2,4 procenta. Ve srovnání s Evropskou unií je inflace v ČR pod průměrem.

-hp-
Zdroj: Finanční noviny - ekonomický server ČTK
Zobrazit přehled článků ze zdroje Finanční noviny