Kdo zaměstnává nejvíce lidí na světě?

Ilustrační snímek

Jedna z nejpalčivějších ekonomických otázek dnes zní, jak vytvářet nová pracovní místa v období nucených úspor a velmi pozvolného růstu. Zatímco soukromý sektor generuje nová místa jen velmi pomalu, vládní úspory vedou k propouštění zaměstnanců ze státního sektoru. To přivedlo server britského časopisu The Economist k sestavení názorného grafu deseti největších zaměstnavatelů světa. Sedm z nich řídí právě vlády jednotlivých států.

Možná jste nevěděli, že největším zaměstnavatelem světa je americké ministerstvo obrany, které v ke konci loňského roku zaměstnávalo 3,2 milionu lidí (1 % populace USA). Na druhém místě je čínská armáda s 2,3 miliony zaměstnanců.

Jediné tři soukromé firmy v desítce největších zaměstnavatelů světa tvoří americký řetězec diskontních obchodních domů Walmart (3. místo – 2,1 milionu zaměstnanců), americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's (4. místo, 1,7 milionu zaměstnanců) a tchajvanský výrobce spotřební elektroniky Hon Hai Precision Industry, mateřská společnost Foxconnu (10. místo – 0,8 milionu zaměstnanců).

-kk-

Zdroj: The Economist - server prestižního britského týdeníku The Economist
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Economist