Katastrofální prezentace: Jak se jí vyhnout

Kdy se můžete spolehnout, že vaše prezentace nebude stát za nic? Pokud plánujete něco, co je popsáno v tomto článku. Radši si na to dávejte pozor.

Ilustrační snímek

Za prvé, pokud nevíte, jaký je vlastně cíl vaší prezentace, měl by to pro vás být jasný varovný signál. Když si nejste jisti, jaký účel vlastně má celé vaše vystoupení mít, urychleně si to ujasněte. Bez toho nemá smysl dělat cokoliv dalšího.

Připravili jste si scénář celé prezentace?

Možná se teď cítíte mnohem sebejistěji. Dávejte si ale pozor – mít vše dopředu napsané není dobrý nápad. Naopak, může vás to dostat do maléru. Problém spočívá v tom, že pokud potřebujete mít vše předem připravené, je dost pravděpodobné, že o svém tématu zkrátka nevíte dost. Scénář je něco, od čeho nás web presentationblogger.com vysloveně odrazuje. Připravte si raději jen hrubý plán hlavních témat, o kterých chcete mluvit.

Možná si myslíte, že pomůže alespoň zapamatovat si první 3 věty. Jenže když si připravíte svá počáteční slova, dostanete se hned po nich do stavu, kdy nevíte, jak dál. Proto si raději nic předem nepřipravujte slovo od slova. Znamená to obvykle, že se snažíte o dokonalost, které se stejně nedá dosáhnout. Ani tím, že budete mít vše důkladně napsáno. Připravte se raději tím, že budete dobře rozumět svému tématu.

Samozřejmě je dobré popřemýšlet nad tím, co budete říkat, ale netrapte své posluchače monotónním recitováním z papírků. Zapomeňte na scénář a prostě začněte hovořit o tématu. Buďte originální a autentičtí.

Nepoužívejte slidy jako kartičky s poznámkami

Právě toto je chyba, která může být příčinou obrovských rozpaků. Snadno se může stát, že pak budete na pódiu většinu času otočeni zády k publiku a budete se snažit vzpomenout, co jste vlastně chtěli ke klíčovým slovům vypsaným na slidu říct. Vaše prezentace tak bude nudná a nikoho nezaujme.

Pokud používáte slidy místo kartiček s poznámkami, dopadne to nejspíš tak, že diváci raději věnují pozornost tomu, co se děje na ulici za oknem než vám.

-jk-

Zdroj: Presentation Blogger - blog věnovaný prezentačním dovednostem
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Blogger