Jeremy Clarkson: Manažerská auta jsou jedno jako druhé

Pokud má ve světě automobilů někdo zásadní vliv na to, co si spotřebitelé koupí a co ne, je to anglický novinář Jeremy Clarkson, bývalý moderátor světově nejúspěšnějšího motoristického pořadu Top Gear televize BBC, kde začínal na konci 80. let. I když byl a stále je často kritizován za své politicky nekorektní vyjadřování, stal se respektovaným odborníkem na motorismus známým nejen z televize, ale i z řady novinových článků a knih. Co si myslí o manažerských vozech?

Ilustrační snímek

Clarksonův vliv nepolevuje

Vliv Jeremyho Clarksona na úspěšnost jednotlivých automobilek a modelů aut má v angličtině odborné pojmenování „Clarkson effect“. Marketingoví odborníci jej spojují například s poklesem prodeje Opelu Vectra, který Clarkson zkritizoval v roce 1997. V roce 2002 pak označil tento vůz za tak špatný a nudný, že jej odmítl znovu testovat. Raději napsal sloupek o rákosníku obecném.

Pokud naopak auto získalo v Clarksonových sloupcích v Sunday Times všech pět hvězdiček (což nebylo často), prodej daného vozu následně jen v Británii vzrostl asi o 7 tisíc kusů. Návštěvy webových stránek dobře hodnocených vozů rostou po zveřejnění Clarksonových recenzí o stovky procent.

Na začátku roku 2015 byl Jeremy Clarkson po roztržce s producentem odvolán z pořadu Top Gear a následně propuštěn z BBC. Příznivci jeho testů a recenzí aut však stále netrpělivě očekávají jeho nový pořad, který bude opět uvádět s kolegy z Top Gearu Richardem Hammondem a Jamesem Mayem. Nová show se bude jmenovat The Grand Tour a bude ji vysílat videoslužba Amazon Prime. První díly jsou již natočeny a měly by být zveřejněny tento podzim. Top Gear, který BBC začala vysílat novými moderátory, si zatím oblibu diváků nezískal. Zdá se, že odchod moderátorů úspěšné značce uškodil a bude jí škodit i nadále.

Podívejte se, jak vypadá příjezd natáčecího týmu The Grand Tour - Vicenza, Itálie, 7. července 2016

Jaký manažerský vůz si vybrat?

Nevím, proč by někdo vůbec měl chtít manažerský sedan,“ říká Jeremy Clarkson o manažerských vozech. Pokud jej však chcete, můžete vybírat jen ze čtyř značek – Audi A6, Jaguar XF, BMW řady 5 a Mercedes třídy E. Všechny tyto vozy jsou však stejně ekonomické, pohodlné, spolehlivé a vybavené. Který si tedy vybrat? Jeremy Clarkson radí:

Je to jako vybírat si místo pro líbánky. Když vyloučíte Seychely, kde vás velmi pravděpodobně sežerou žraloci, zbývají Karibik, Mauricius, Maledivy a Tahiti. Fotografie v brožurách jsou naprosto stejné. Moře vypadá nádherně, ale skrývá mnoho nepříjemností a nebezpečí. Všude v podstatě zažijete úplně to samé. Já bych si vybral Karibik. Proč? Protože ho mám rád. Stejně tak bych si vybral BMW. Pokud bych se tedy nerozhodl jet na líbánky třeba na Capri, protože to by nikdo jiný neudělal.

-kk-