Jak vytrvat, když se zdá, že se nic nedaří

Co dělat, když se vám zdá, že se všechno spiklo proti vám?

Ilustrační snímek

Lidé, kteří dosáhli úspěchu, jsou ti, kteří se dokázali přemoct a vytrvali, i když to bylo těžké. Nevzdali to. Jenže „nevzdávejte se“, to se snadněji řekne než udělá. Proto není divu, že mnozí to nezvládli a vzdali to.

Co můžete udělat, abyste vytrvali, když se nedaří? Článek na webu addicted2success.com nabízí několik tipů, jak zatnout zuby a vytrvat.

Akceptujte, že překážky jsou nutné zlo

Jednoduše řečeno, neexistuje způsob, jak by se člověk mohl stát úspěšným, aniž by přitom prošel mnohými výzvami a překonal překážky. Selhání není protiklad úspěchu, je to jeho součást. I letadlo se vznese proti větru, ne po větru. Pokud občas čtete o příbězích úspěšných a slavných lidí, vždycky v jejich životopisech najdete mnoho těžkých okamžiků i dlouhotrvajících strastí. Je to tak, jak to je.  Neúspěchu se prostě vyhnout nemůžeme. Naše bezútěšné dny bychom proto aspoň měli vnímat jako příležitosti pro budování vlastní odolnosti a vytrvalosti.

Učte se od úspěšných

Pokud se vám to podaří, poraďte se s někým úspěšným a učte se od něj. Nebojte se požádat o radu a vyhledat pomoc, když ji potřebujete. Možná vás překvapí, jak moc jsou lidé ochotni pomoci a podpořit ostatní.

Začněte jedním malým krokem

Někdy stačí udělat jen další krok. A právě ten další krok může být sice malý, ale nutný a důležitý. Koneckonců, úspěch bývá souhrn malých vítězství a postupného zlepšování.

Využijte své zkušenosti a zpětnou vazbu, kterou jste dostali

Když věci nefungují, stále se můžete pokusit vykřesat nějaké řešení z vlastní zkušenosti. Učte se z toho, co jste prožili. Možná jen potřebujete nějaký čas, abyste pochopili, proč nedosahujete žádného pokroku. Možná že to, co děláte, je špatně zaměřené – nebo jen vaše zvolená strategie není vhodná. A možná byste to, co posledně nevyšlo, prostě měli zkusit ještě jednou.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success