Jak technologie vedou ke zvýšení nerovnosti v příjmech? (1/2)

Obecný trend je nezpochybnitelný – jen v samotných USA dosahoval v roce 2014 příjem nejbohatšího 1 % obyvatel 81násobku příjmu nejchudšího 1 % populace. V osmdesátých letech to byl pouze 27násobek.

Ilustrační snímek

Příjmová nerovnost je způsobena několika faktory. Je to globalizace a různé organizační a institucionální faktory, ale jedním z významných faktorů jsou také technologie a jejich rozvoj.

Mezi dopady technologií patří totiž i rostoucí rozdíly mezi mzdou kvalifikovaných a nekvalifikovaných pracovníků. Na koncentrovaných trzích tak mohou být digitální inovace jedním z důvodů, proč příjmy těch nejmocnějších (vrcholových manažerů a akcionářů) trvale narůstají.

Dynamika trhů v digitálním věku

Úspěšní inovátoři získávají díky svým inovacím dočasnou exkluzivitu v tom, co nabízejí zákazníkům. Proto právě ti, kdo jsou schopni jako první nabídnout něco nového, mají všechny výhody plynoucí z ochrany duševního vlastnictví, reputace jejich značky a také z toho, že dané odvětví má vysoké vstupní bariéry. To jim umožňuje získat značný zisk.

V digitálním věku jsou znalosti a nehmotná aktiva těmi nejdůležitějšími vstupy. Rostoucí výnosy z rozsahu jsou také důležité – proto jsou tak úspěšné koncentrované tržní struktury. Výsledkem je, že několik málo společností roste velmi rychle. Ten nejlepší vyhraje a získá tak téměř celý trh. Roli hrají i vysoké vstupní bariéry na trh, tvrdí článek na MBA obchodní školy INSEAD:

  • Úspory z rozsahu umožňují stávajícím provozovatelům dosahovat mnohem vyšší efektivity než jejich možným konkurentům.
  • Síťový efekt (stav, kdy více uživatelů určitého produktu činí tento produkt pro všechny uživatele užitečnějším) vede k produktům, které není snadné substituovat. Začít využívat služeb konkurenta tak vlastně není reálnou možností. Velcí hráči mohou také ovlivňovat technické standardy a dále tak zvyšovat vstupní náklady.
  • Díky přístupu k datům mohou provozovatelé zavedených společností snadněji přicházet s novými inovacemi. Jakýkoli úspěšný start-up také mohou prostě koupit.

I přes vše, co bylo řečeno výše, mohou firmy postavené na využívání moderních technologií být i nadále křehké, neboť jejich trh může potenciálně narušit velmi mnoho jiných hráčů.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Jak technologie vedou ke zvýšení nerovnosti v příjmech? (1/2)

Aktuální

Jak technologie vedou ke zvýšení nerovnosti v příjmech? (2/2)