Jak investuje Warren Buffett?

Pro mnoho investorů je Warren Buffett nesporným mentorem názorovým lídrem. Jeho principy z něj učinily nejuznávanějšího žijícího investora. Nikdy se nežene na volatilní trhy, aby rychle vydělal. Dává přednost tomu nakoupit akcie a držet je. To, co nakoupí, pak drží, bez ohledu na to, co se na trzích s cennými papíry děje.

Ilustrační snímek

Buffett nespoléhá jen na dlouhodobé držení nakoupených titulů – vždy má k té které investici ještě nějaký zvláštní důvod. Pokud tento důvod odpadne, držené akcie odprodá. Hledá následující trojici:

  1. Dobrou cenu
  2. Dobrý management
  3. Konkurenční výhodu

Investujte správně s Warrenem – inspirujte se jeho klíčovými zásadami, které uvádí článek na webu addicted2success.com.

Musíte vědět, do čeho investujete

Když přemýšlíte o nákupu akcií, musíte nejprve pochopit, co společnost vlastně dělá a jak vytváří zisk. Například byznys model technologických společností může být nejasný a celý jejich plán může být jen obtížně pochopitelný. Proto Warren vždy váhal s investicemi právě do technologických společností. Dává přednost investování do toho, co dobře zná – jeho portfolio proto zahrnuje např. banky, pojišťovny a společnosti podnikající v oblasti obchodu se spotřebními výrobky. Všechny tyto sektory totiž zná velmi dobře.

Před investováním si sepište svá kritéria

Nejlepším způsobem, jak zajistit, abyste nakonec neinvestovali do něčeho, co vlastně není dobré, je vytvořit si seznam kritérií pro výběr investic. Můžete se zaměřit i třeba jen na jediné odvětví, nebo si můžete nastavit určitý poměr ceny k zisku akcií. Samotná cena, za kterou se akcie právě obchodují, by však nikdy neměla být vaším jediným kritériem, na kterém zakládáte své nákupní rozhodnutí.

Investujte agresivně i když jsou časy zlé

Když jste dlouhodobým investorem, nezáleží na tom, kdy přesně si akcie nakoupíte. I v době poklesu a ekonomického útlumu musíte dál hledat příležitosti. Ekonomika nakonec zase poroste a vy si vyberete svou odměnu.

Denní pohyby na trhu nejsou důležité

Investujte pouze do akcií, s nimiž budete klidně spát, i kdyby se akciový trh měl na deset let uzavřít. Když investujete do takovýchto akcií, dennodenní drobné změny v jejich ceně vás nebudou nijak zneklidňovat.

 

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success