Investory letos nejvíce láká Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj je letos nejpřitažlivějším regionem pro tuzemské i zahraniční investory, kteří chtějí do 20 nových projektů vložit celkem 37,8 miliardy korun. Hodnota všech 84 projektů, které za první pololetí v České republice zprostředkovala agentura CzechInvest, přesahuje 70 miliard korun.

Největším investorem u nás je automobilka Hyundai, která do nového závodu plánuje vložit 30 miliard korun. Na druhém místě je společnost Automotive Lighting Reutlingen vyrábějící součástky do automobilů, jež investuje 2,6 miliardy. Česká společnost Vítkovice Cylinders je s investicí jedné miliardy korun v žebříčku na čtvrtém místě. Investice jsou silným impulsem pro restrukturalizaci daných regionů.

Ze zprávy agenury vyplývá, že se poprvé na prvním místě v počtu nových projektů umístili tuzemští investoři s celkem 23 projekty. Následuje Německo s 19 projekty a třetí místo zaujímá USA s 10 projekty. Většina investic je směřována do krajů s velkou nezaměstnaností. Moravskoslezský region byl atraktivní pro 20 investorů a Ústecký kraj si zvolilo 18 společností.

Agentura CzechInvest se za dobu své existence podílela na 687 investičních projektech v celkové hodnotě přesahující 520 miliard korun. Díky těmto investicím v České republice vzniklo či v nejbližších letech vznikne více než 141 tisíc nových pracovních míst.

-ds-

Zdroj: Euro - web týdeníku Euro
Zobrazit přehled článků ze zdroje Euro